Alaszkában is legalizálták a marihuánát

Újabb államban vált törvényessé a marihuána termesztése, birtoklása és fogyasztása. Alaszkában tavaly novemberben tartottak az ügyről népszavazást, és 53% igennel szavazott a polgári kezdeményezésre.

Alaszka ezzel Colorado és Washington után a harmadik állam, ahol nem csak az orvosi marihuána használata vált törvényessé. A negyedik a sorban Oregon lesz, ahol szintén megszavazták novemberben a legalizálást, de az új szabályozás csak később lép majd életbe.

A marihuána csak a felnőttek számára vált megengedetté Alaszkában, és nyilvános helyen ők sem fogyaszthatják, bár az nem lett világosan kikötve, hogy mi számít nyilvános helynek ebben az értelemben. A felhasználás egyelőre csak magáncélra megengedett, a kereskedelmet 2016-tól fogják szabályozni. Az új törvénynek természetesen vannak ellenzői is. Leginkább az itt élő eszkimók vannak a változtatás ellen, akik a visszaélésektől és egyéb negatív következményektől tartanak. Szerintük a legalizálás eredményeként a használói egyre többet akarnak majd belőle vásárolni, ha pedig már nem lesz rá pénzük, akkor a bűnözés útjára fognak lépni.

Több eszkimó faluban nemhogy a marihuána, de az alkohol is be van tiltva, és még otthoni környezetben sem lehet fogyasztani. Az alaszkai törvények megengedik, hogy a helyi közösségek saját szabályaikat alkalmazzák, és a mostani esetnél is ígéretet kaptak rá, hogy ezeket továbbra sem kell feladniuk.

A kezdeményezés támogatói természetesen elégedettek, hogy sikerült elérni céljukat. Emellett viszont figyelmeztették a fogyasztókat, hogy a marihuána használatára vonatkozó szabályokat szigorúan tartsák be, és ne adjanak okot rá, hogy az ellenzők továbbra is hallassák a hangjukat.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez