Bolívia: a megzenésített területi vita bántja a chilei füleket

A sok vitás nézeteltérésnek, amelyek Chile és Bolívia között feszülnek, az egyiknek ritmusa is van: Bolívia szerte minden hivatalos ünnepségen felcsendül a La Marcha Naval (tengeri induló) és ez igencsak irritálja a chilei füleket.

Ugyanis az a tenger, amelyről Bolíviában énekelnek, Chile területén fekszik jelenleg, és nem egy alkalommal vált pengeváltások tárgyává a két ország között. Bolívia ugyanis nem rendelkezik tengeri kijárattal, emlékeiben azonban él egy tenger, amelyet Chile egy 19. századi háborúban hódított el tőle.

A La Marcha Naval  Evo Morales beiktatási ünnepségén csendült fel, s  igencsak bántotta a chilei vendégek fülét. Ők a szomszéd hivatalba lépésének alkalmából tartózkodtak Bolívia fővárosában. S akkor, – még 2011-et irtunk – Bolívia be is nyújtott egy kevésbé dallamos keresetet a Hágai Nemzetközi Bíróságon, amelyben a terület és a tengeri kijárat visszacsatolását követelte. Most májusban esedékes a soros döntés a nemzetközi törvényszéken.

A Csendes-óceáni vagy salétromháború után 1883-ban Bolívia véglegesen elveszítette kijutását az óceánra, és ez azóta gazdasági téren is nagyon fáj: a bolíviai kormányok soha nem mondtak le az óceánhoz való kijutásról. Minden alkalmat megragadtak, hogy a tengeri kijáratot kiharcolják – akár a szó szoros értelmében is!

Most például ez a dal került előtérbe, amelyet Himno al Litoral néven is ismernek és 1979-ben Edgardo de la Vega és Gastón Velasco szerzők révén született  a rosszemlékű háború 100. évfordulójára. Akkor egy sajátos nemzeti öntudatra ébredési hullám söpört végig Bolívián, amelyhez hasonlót most is átél az ország: a tengeri kijárat, amelyen akkor a háborút követően Chile Peruval osztozott meg, a bolíviaiak lelki szemei előtt máris ,,hazatért” . 

S a napokban előkerült egy régi, még 1971-ből származó diplomáciai jegyzőkönyv is, amely szerint akkor a santiagói Moneda palotában Salvador Allende néhai chilei elnök Néstor Taboada bolíviai írónak megígérte, hogy Bolívia visszakapja a Csendes-óceán partján lévő egykori  területei feletti szuverenitását. A bolíviai El Mercurio a címlapján közölte a néhai ígéretet, megerősítve Allende és Taboada közös fotójával.

Íme a dal a spanyol nyelv ismerőinek:

Entonemos la canción

Del mar, del mar, del mar 

Que pronto nos llevará

A la dicha y bienestar

Levantemos nuestra voz

Por nuestro Litoral

Que pronto tendrá Bolivia

Otra vez; su mar, su mar

Antofagasta, tierra hermosa Tocopilla, 

Mejillones, junto al mar

Con Cobija y Calama, otra vez

A Bolivia volverán

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez