Ebolapánik Észak Koreában

Ezt közölte a Koryo idegenforgalmi ügynökség főnöke Pekingben. A cég több mint ötszáz külföldi futót akart Phenjanba vinni a maratoni versenyre, melyet áprilisban rendeznek meg Észak Korea fővárosában.

Véresen komolyan veszik az Ebola járványt a világtól elzárt kommunista országban, ahol attól félnek: ha a vírus átlépi a szigorúan ellenőrzött határokat, akkor a hazai egészségügy nem lesz képes vele felvenni a harcot. Külföldi segítséget kellene kérni, és ez egyáltalán nem könnyű Észak Korea ifjú diktátorának, aki apjához és nagyapjához hasonlóan dacol az egész világgal.

Tavaly október óta karantén van érvényben a külföldről hazaérkező észak koreaiak számára. Csakis 21 napos várakozás után találkozhatnak a családjukkal. A külföldiek többségére is vonatkozik ez a szigorú szabály. Ezt pedig a maratoni futók esetében aligha lehetne alkalmazni. Ezért döntött a tilalom mellett a hatalom Észak Koreában. Tavaly először fordult elő, hogy külföldiek is részt vehettek a maratoni versenyen Phenjanban. A katonai pszichózisban tartott állam retteg attól, hogy a külföldiek szabadon kószáljanak az országban.

Nemrég az ifjú diktátor, Kim Dzsongun személyesen irányított egy hadgyakorlatot, melynek célja egy sziget elfoglalása volt. Dél Korea és az USA minden tavasszal nagy hadgyakorlatot rendez, hogy elriassza Észak Koreát egy támadástól. Ilyenkor mindig kiéleződik a feszültség a két Korea között, melyet csak fegyverszüneti vonal választ el 1953 óta. A maratoni versenyen résztvevő külföldiek csökkentették a feszültséget tavaly, de idén erre nem lesz mód, mert Észak Koreában annyira tartanak az afrikai Ebola járványtól, hogy nem engednek be egyetlen külföldi versenyzőt sem a phenjani maratonra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez