„Guantánamói mintára” működtet titkos létesítményt a chicagói rendőrség?

A chicagói Homan tér egyik raktárépületében a város rendőrsége állítólag speciális, és nyilvánvalóan nem hivatalos vallató helyiségeket alakított ki, ahova a törvényes eljárást semmibe véve visznek rendszeresen gyanúsítottakat.

A rejtélyes létesítményről a Guardianben jelent meg egy cikk, amelyben azt állítják, hogy bizonyos gyanúsítottakat elfogásuk után a rendőrök nem visznek be közvetlenül az őrsre, hanem a Homan téri épületbe szállítják őket. Itt akár egy napig is bent tartják az elfogottakat, anélkül, hogy hozzátartozóikat értesítenék róla. Elsősorban szegény, színesbőrű férfiakat visznek be, a hírek szerint közülük a legfiatalabb mindössze 15 éves volt.

Védőügyvédek szintén arról nyilatkoztak, hogy akik tisztában vannak a rendőrség működésével, azok előtt nyílt titok az alkotmányos jogokat sértő eljárás. „Ha nincs nyoma a rendszerben az ügyfelednek, jó esély van rá, hogy a raktárba vitték.” – mondta egyikük. Az épületbe az ügyvédeket nem engedik be, és csak akkor órákkal később találkozhatnak védenceikkel, amikor átszállítják őket az őrsre.

A rendőrök a hivatalos eljárást figyelmen kívül hagyva nem ismertetik az elfogott személlyel a jogait. Nyilvántartásba vétel nélkül viszik a Homan téri létesítménybe, ahol akár egy napig is fogva tarthatják. Az elzárás ideje alatt nem biztosítanak neki lehetőséget, hogy beszéljen egy ügyvéddel, és megtiltják, hogy bárkivel kommunikáljon a külvilágból. Személyes tapasztalatok szerint a fogvatartottakat durván bántalmazzák míg bent vannak.

A rendőrség a cikk megjelenése után kommentálta csak az ügyet. Szerintük minden létesítményük, így a Homan téri is, teljesen szabályosan és a törvényeknek megfelelően működik. Az ellenük felhozott vádakat pedig visszautasítják. A Guardian stábja ezután megpróbált bejutni az épületbe, hogy felmérjék a valódi helyzetet, de a rendőrség megtagadta a kérésüket.

(Fotó: Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez