21 vagy IS? Léggömbök miatt riasztották a svéd rendőrséget

Ahogyan az Iszlám Állam terrorszervezet egyre nagyobb hírhedtségre tesz szert a világban, úgy növekszik a dzsihadistáktól való félelem Európában. Sokkal éberebbé és feszültebbé válnak az emberek. Néha kicsit túlzottan is.

A svéd rendőrség egységei rohamozták meg egy diák lakását, mivel azt hitték, hogy a tulajdonos vagy a bérlő az Iszlám Állam nevű terrorcsoport szimpatizánsa. Abból következtettek erre, hogy ablaknál lévő léggömbökön ráírt 21-es felirat visszafele olvasva IS, vagyis az angol rövidítését jelenti a terrorcsoportnak (Islamic State).

Megértem, ha valaki annyira fél a terroristáktól, hogy azonnal riasztja a hatóságokat, ha a propagandaanyagukat látja, de ha valaki az utcáról nézett is fel a lakásunkra, akkor is 12-nek lehetett olvasni a feliratot és nem IS-nek.”

nyilatkozta Ericsson a svéd médiának, majd a rendőrség kérésére inkább levette a léggömböket.

Ugyanakkor a svéd hatóságok félelme korántsem alaptalan: 2012 óta eddig körülbelül 130 svéd utazott ki Irakba és Szíriába, de egyes nem hivatalos becslések szerint ez a szám akár 300 is lehet. Február 17-én a rendőrség négy embert tartóztatott le, akik a gyanú szerint – hat szervezet pénzügyi támogatása segítségével – fel akarták állítani az ISIS svéd “kalifátusát”. Stockholm szerint rendkívül nagy problémát jelent a terroristacsoportot finanszírozó, de hivatalos jótékonysági szervezetként működő fedővállalkozások léte, mivel évenként akár 1,5 millió eurót is adhatnak a szélsőséges csoportoknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez