Ingyentaxi Szöulban

Legalábbis így próbál meg engedélyt szerezni a legális működéshez az amerikai multi, amely ellen foggal-körömmel küzdenek a helyi taxitársaságok. Januárban Szöulban beperelték az Uber alapító atyját tisztességtelen kereskedelmi verseny miatt.

Az Uber egy mobilapplikáció segítségével toboroz ügyfeleket, és olyan sofőröket alkalmaz, akiknek nincs taxis engedélyük. Travis Kalanick amerikai üzletember alapította meg ezt az újfajta szolgáltató céget, melybe azután beszállt a Google is. A bankok hatalmas összegekkel támogatják az Uber nyomulását az egész világon. A cég, melyet San Franciscóban alapítottak 2009-ban, ma már több mint 290 városban jelen van.

“Kinyírjuk a taxit mindenütt”- fogadkozott Travis Kalanick.

Szöulban azért nem kapott engedélyt, mert a sofőrök nem rendelkeztek taxis igazolvánnyal. Most az Uber azzal akarja megerősíteni kérelmét, hogy ingyenessé teszi a szolgáltatást, nyilvánvalóan csak a beetetési időszakra. A szöuli városháza kapásból elutasította az Uber új ajánlatát. Továbbra sem hajlandók elfogadni az engedély nélkül működő taxisokat, még akkor sem, ha az Uber listát állít róluk össze. Sőt a városháza egy spicli rendszert is kialakított: egymillió wont (911 dollárt) kap mindenki, aki feljelent egy illegálisan működő Uber taxist.

“A bíróság dönt”- hangsúlyozza a városháza illetékes főnöke. Szerinte meg kell védeni a taxis piacot. “Az Ubernek nincsen helye Dél-Korea fővárosában”- állítja a szöuli városatya. Sok országban volt hasonló jogvita, de az Uber mégis tovább nyomul előre. A cél az, hogy az áruszállításban is lenyomják a konkurenciát. “San Franciscóban több ügyfelünk van, mint az összes taxitársaságnak együttvéve”- dicsekedett az alapító főnök, aki még azt is megengedheti magának, hogy ingyenes Uber szolgáltatást reklámozzon Dél-Korea fővárosában, Szöulban.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez