A múlt hét ma este

Akár így is fordíthatnánk John Oliver műsorát az HBO-n, de – szerencsére – egyelőre nem került a magyar fordítók kezei közé a sorozat. A Last Week Tonight with John Oliver remek egyemberes sorozat, amely – a legtöbb talkshow-val szemben – egészen őszintén beszél a jelen Amerikájának problémáiról.

A sokszor csak a youtube-on 5-10 milliós nézettséget elérő talkshow végtelenül egyszerű receptet használ: adott egy brit férfi, aki kellően humoros, és aki az éppen aktuális – általában amerikai – politikai, közéleti, gazdasági híreket és témákat dolgozza fel.

Az egész pedig két elengedhetetlen hozzávalótól lesz több, mint általában az ilyen műsorok. Az egyik az, hogy Oliver (vagy legalábbis a csapata) valóban utánajár a dolgoknak, így nem egyszerűen csak szellemes csomagolásban adja elő a médiában feltűnő híreket, mint mások. Sokszor egy teljesen másik oldalát láthatjuk valamely témának, amit általában nehezen megkérdőjelezhető információkkal támogat meg, így végre egy hitelesnek mondható műsort láthatunk – ennél nagyobb elismerés pedig aligha van a jelenkor médiájában.

Ráadásul a műsorvezető inkább marad őszinte, mint hogy jól járjon. Persze ehhez előfeltétel elfogadnunk azt, hogy valóban igazat mond. A nagy netsemlegességi vita kapcsán például műsorában arra kérte az internetezőket, hogy aktívan tegyenek a törvényjavaslat ellen. Mindezt úgy, hogy a javaslat mellett lobbizó egyik legnagyobb cég viszi adásba a műsorát.

A műsor élvezetéhez elég jó angoltudás szükséges, a Last Week Tonight with John Oliver youtube-fiókját itt találják, az alábbi videó segítségével pedig eldönthetik, hogy kíváncsiak-e több részre. Ez itt a FIFA-ról szól, illetve arról, hogy milyen önző és profitorientált szervezet is valójában a világon mindenhol milliók által imádott focibajnokságok szervezője.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez