Kipusztulhatnak a békák Madagaszkáron

Kutatók a kétéltűekre rendkívül veszélyes bőrgomba-fertőzést fedeztek fel Madagaszkáron, ami könnyen megtizedelheti, vagy rosszabb esetben ki is pusztíthatja a szigetország békapopulációját.

A Scientific Reports szaklap számolt be arról, hogy kutatók több helyen is felfedezték a „Chytrid Fungus” gombafertőzés jelenlétét Madagaszkáron. Azt viszont még nem sikerült megállapítaniuk, hogy a rendkívül súlyos betegség már megfertőzte-e a békákat. Goncalo Rosa, a tudományos cikk egyik társszerzője és a Zoological Society of London munkatársa rendkívül aggasztónak nevezte a felfedezést, és jelezte, hogy ez a fajta gombafertőzés nem ismeretlen számukra, a kórokozó ugyanis már több kontinensen, elsősorban a trópusi övezeteken ismert, és számos békafaj kipusztulását eredményezte már. A szakértő jelezte, hogy Madagaszkáron is végigsöpörhet a járvány, aminek beláthatatlan és katasztrofális következményei lehetnek.

Madagaszkár egyike volt azon kevés helyeknek a világon, ahol ez a fajta gombafertőzés még nem volt jelen. A kutatók számára pedig továbbra is rejtély, hogy a súlyos betegség miként jutott el a szigetországba. A Chytrid Fungus-t a 90-es években fedezték fel. Ausztráliában, Észak-Amerikában, Dél-Amerikában és Európában számos kétéltű faj kipusztulását eredményezte.

A szigetország páratlan növény-és állatvilággal rendelkezik. A kutatók becslése szerint körülbelül 500 kétéltű faj található Madagaszkáron, többségük pedig az egész világon csak itt fordul elő. Ezért a vizsgálatok azonnali folytatását sürgetik, hogy az ország rendkívül értékes békapopulációját megóvják, mielőtt már túl késő lenne közbelépni. A fertőzés ugyanis rendkívül gyorsan és könnyen terjed.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez