Hamis gyógyszerek lepték el egész Egyiptomot

Egyiptomban gyakori probléma, amit a hatóságok is nehezen tudnak kezelni: szinte külön ipara és piaca van a hamis és a hatóságok által nem engedélyezett gyógyszereknek. Kairó szerint 2014-ben a hamis gyógyszerek aránya legalább 30 százalékkal emelkedett az észak-afrikai ország teljes gyógyszerpiacán.

AIDS-csodaszer, elvesztett végtagokat kinövesztő kenőcsök, injekció a daganatok ellen. Ezek a legbizarrabbak azon hamis gyógyszerek közül, amelyeket az egyiptomi hatóságok a tavalyi év során lefoglaltak nem csak a fekete piacon, hanem a gyógyszertárakban és gyakran az orvosi rendelőkben is. Nem egy termék rendelkezett az egészségügyi minisztérium és az egyiptomi orvosi kamara által kibocsátott engedéllyel. Ráadásul az engedélyek többsége is eredeti volt: a nyomozás során kiderült, hogy egy egész bűnszervezet foglalkozott az orvosok beszervezésével és megvesztegetésével, akik jó pénzért el is készítettek engedélyeket, anélkül, hogy akár pillantást vetettek volna a gyógyszer összetevőire. Továbbá az is előfordult, hogy a cégek eladták azokat a régi gyógyszergyártó gépeket és berendezéseket, amelyeket újakra cserélték le. A vásárlók nemegyszer bűnözői csoportok voltak.

Ezenfelül az sem ritka, hogy az Egyiptomban előállított hamis gyógyszerek nem csak az észak-afrikai ország piacán bukkannak fel. Mohamed Murszi egyiptomi elnök ideje alatt elképesztő mennyiségben csempészték ki orvosi eszközöket és anyagokat Gázába, ami felett a hatóságok – felsőbb utasításra – többnyire szemet hunytak. Habár Fattah asz-Szíszi megválasztása óta berobbantották majdnem az összes csempészalagutat, de még most is előfordul, hogy hatalmas, illegális árukészletre csapnak le a rafahi határőrök: tavaly november elején 3500 doboznyi Tarmadolt és 13 000 darab, nem regisztrált „boldogságtablettát” foglaltak le.

Ugyanakkor az egyiptomi törvényeket is okolják a szakemberek a hamis gyógyszer elterjedése miatt. Az erre kiszabható büntetés egyáltalán nem elrettentő a terjesztők és a készítők számára: 2000 és 7000 dollár közötti összeget kell kifizetniük, vagy két év börtönbüntetésre számíthatnak. „Már régóta igyekszünk meggyőzni az egyiptomi kormányt, hogy végre szigorítson a rendelkezéseken. Sőt nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy esetleg halálbüntetést szabjanak ki azokra, akiknek a hamis gyógyszerei miatt több ember is meghal” – nyilatkozta az al-Ahramnak Mohamed Szeudi, az Egyiptomi Gyógyszer Szindikátus főtitkára. Egy másik orvos szerint pedig növelni kell a gyógyszereket ellenőrző laboratóriumok, kutatócsoportok számát, és fel kell állítani egy tanácsot, amely szorosan együttműködik a hatóságokkal. A tervek között szerepel, hogy kampányokat szerveznének a civilek számára, televízióban és a médiában figyelmeztetnének a hamis gyógyszerek veszélyeire.

Fotó: Wikimedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez