Öt év után szabadultak a thai halászok a kalózok fogságából

Még soha senkit nem tartottak ilyen hosszú ideig fogságban a szomáliai kalózok.

A thaiföldi halászokat még 2010 áprilisában ejtették túszul a kalózok, amikor elfoglalták a FV Prantalay 12 tengeri halászhajót. A kalózok akkor 24 halászt fogtak el, akik közül 14-et váltságdíjért engedtek szabadon még 2011 májusában. Hat társuk azonban nem volt ilyen szerencsés, ők a fogságban meghaltak. A most elengedett négy halászért állítólag 150 ezer dolláros váltságdíjat fizettek ki – mondták galkayói lakosok. A hírt azonban független forrásokból nem sikerült megerősíteni, a  kalózok pedig nem nyilatkoztak a történtekről.

Egy galkayói üzletember, Mohamed Abdi, aki részt vett a kalózokkal folytatott tárgyalásokban az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy elrablóik már nem akarták tovább etetni és gondozni a túszokat, ráadásul nemrég komoly összegeket kértek kölcsön –  ezért sikerült elérni a halászok szabadon engedését. A négy thai férfit a helyi hatóságok vették gondozásukba, és jelenleg a hazaszállításukat intézik. Mindannyian jó egészségi állapotban vannak, és telefonon már kapcsolatba léptek családjaikkal.

A szomáliai hatóságok információ szerint a kalózok 26 külföldi tengerészt tartanak még túszként fogva, az ő sorsokról azonban semmit sem tudni.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez