A vitákat kavaró prédikátor vitákat kavaró elismerése

Szaúd-Arábia királya kitüntetett egy televíziós prédikátort, aki korábban szeptember 11-ét a CIA akciójának nevezte. Az iszlám vallás népszerűsítéséért kapta meg az indiai televíziós prédikátor a 200 ezer dolláros Fejszál király díjat Szaúd-Arábia mostani uralkodójától, Szalmantól.

Zakir Naik, az indiai televíziós prédikátor rögtön közölte: a díj teljes összegét átadja a Peace (Béke) televíziónak, melyet ő alapított és amelynek ma is ő a legnépszerűbb prédikátora. Az indiai központtal működő angol nyelvű televízió azzal dicsekszik, hogy több mint százmillió muzulmán követi figyelemmel műsorát szerte az egész világon. India a világ egyik legnagyobb muzulmán közösségével rendelkezik: a számuk több mint 150 millió és rohamosan növekszik.

A pakisztáni és indiai muzulmánok között igen elterjedtek az összeesküvés elméletek a szeptember 11-i amerikai merényletekkel kapcsolatban. Zakir Nakir az USA akkori elnökét, ifjabb George Busht gyanúsította meg azzal, hogy utasítást adott a CIA-nek a terrorakció megszervezésére abból a célból, hogy lejárassák a muzulmánokat. Oszama bin Laden, a merényletek fő szervezője ebben az időben Afganisztánban élt, majd onnan Pakisztánba menekült. Ott végeztek vele az amerikai kommandósok 2011 tavaszán.

Nemrég az Egyesült Államokban őrzött egykori Al Kaida futár, Moussaoui azt vallotta, hogy a kilencvenes évek során rendszeresen vitt leveleket Oszama bin Ladentől Szaúd-Arábia vezetőinek. A többi között Turki hercegnek, aki Szaúd-Arábia titkosszolgálatát vezette. Ő ajánlotta a CIA figyelemébe Oszama bin Ladent, az afganisztáni háború idején. Később Turki herceg hazája londoni illetve washingtoni nagykövete lett. Egy másik herceg is kapott leveleket Oszama bin Ladentől, őt Szalmannak hívták – vallotta az Al Kaida futár. Szalman jelenleg Szaúd-Arábia királya, akit nemrég keresett fel népes küldöttség élén Obama amerikai elnök. A küldöttségben ott volt a CIA főnöke is. A királyi ház természetesen cáfolta az egykori Al Kaida futár vallomását.

Most viszont Szalman király kitüntette az indiai prédikátort, akinek televíziója az iszlamista hitterjesztés egyik fő fóruma a világban. Maga a kitüntett persze nem így látja a dolgot. Szerinte az “iszlám a béke vallása és az egyetlen olyan vallás, amely képes megteremteni a békét a világban!” Hogyan? Úgy, hogy mindenki áttér az iszlámra.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez