Bemocskolt vállapok Kínában

30 milliárd jüant vágtak zsebre a korrupt főtisztek, és ebből egyedül Gu Junshan (Ku Jünsen) altábornagynak 600 millió jüan jutott, ami több mint 90 millió dollár. Az altábornagy már vizsgálati fogságban, a többi tábornok most csatlakozott hozzá.

Gu Junshan altábornagy a logisztika helyettes főnöke volt a seregben, és ebben a minőségben óriási lehetőségei voltak a korrupcióra. Az egyik legfőbb bevételi forrása az volt, hogy pénzért árusította a rangokat és a parancsnoki beosztásokat. Ebben elöljárója volt nagy segítségére: Xu Caihu (Hszü Cajhu) tábornok a Honvédelmi Tanács alelnöke volt. A 71 éves tábornok eddig a legmagasabb rangú főtiszt, akit korrupció miatt elítéltek Kínában. De most mások is követhetik őt ezen az úton. Például Guo Boxiong (Kuo Bohsziong) tábornok, aki tíz éven át a korrupció miatt elítélt Xu felettese volt. Most Guo tábornok fiát vitték el a korrupcióellenes nyomozók. Az ifjabb Guo is tábornok volt: nemrég nevezték ki az egyik katonai körzet helyettes politikai biztosának vezérőrnagyi rangban.
16 tábornok letartóztatása korrupciós ügyben azt mutatja: Hszi Csinping elnök elszánta magát, hogy a hadsereget is megtisztítsa a neki nem tetsző és minden bizonnyal korrupt elemektől. Hszi Csinping, aki a hadsereg főparancsnoka és a Honvédelmi Tanács elnöke is, jól ismeri a világ legnagyobb hadseregét, hiszen maga is ott kezdte pályafutását. Kezdetben az akkori honvédelmi miniszter titkára volt. Most több olyan tábornokot is elvittek a nyomozók, akik korábban a hadsereg vezetőinek titkárai vagy segédtisztjei voltak.
Miért ilyen elszánt a korrupt generálisokkal szemben az ország első embere? Mert kézhez kapott egy jelentést, mely megállapítja: a kínai hadsereg harcképessége jelentős mértékben visszaesett, mert a parancsnoki posztokon tehetségtelen tisztek ülnek, akik kizárólag az államkincstár fosztogatásában mutatnak kiemelkedő képességeket. Kína viszont világhatalom akar lenni, és ehhez méltó hadsereget akar. Ezt aligha lehet úgy elérni, ha a fontos parancsnoki posztokat pénzért árusítják.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez