Szigorítanák a líbiai fegyverembargót

A szigorítás olyan katonai felszerelések behozatalát is megtiltaná a káoszba süllyedt észak-afrikai országba, amelyek közvetlenül nem okoznak halált vagy bármilyen testi sérülést.

Az ENSZ fegyverkezési szakértői legújabb jelentésükben arról számoltak be, hogy a nemzetközileg elismert líbiai kormány képtelen megakadályozni az egyre nagyobb méreteket öltő illegális fegyverkereskedelmet Líbiában. Ezért azt tanácsolták, hogy az ENSZ illetékes bizottsága mielőbb szigorítsa meg a 2011 óta érvényben lévő fegyverembargót Líbiával szemben és a szankciót terjesszék ki a halált nem okozó katonai felszerelésekre is. A szakértők emellett javasolják egy nemzetközi megfigyelő hadtest felállítását is a líbiai tengerparti szakaszon, hogy folyamatosan ellenőrizzék és felügyeljék a hajóforgalmat.

Komoly problémát jelent azonban, hogy Líbia amúgy is tele van fegyverekkel, amelyeket még a Kadhafi-rezsim halmozott fel. A legtöbb ellenséges milícia, köztük az iszlamisták gyakran ezekkel a fegyverekkel kereskednek és adják el őket a különböző terrorista szervezeteknek a térségben. Mára már köztudott, hogy a Maliban, Egyiptomban, Tunéziában és Algériában harcoló főként radikális iszlamista csoportok líbiai  fegyverekkel erősítették csapásmérő képességeiket.

A fegyverembargó további szigorítása azonban rendkívül érzékenyen érintené a kormányerőket és a velük szövetkező milíciákat. A hivatalos líbiai haderő ugyanis fegyver, lőszer és egyéb katonai felszerelések hiányával küzd. Ezeknek a pótlását, illetve beszerzését pedig csak külföldről tudnák megoldani, ezért nem véletlen, hogy a hivatalos líbiai vezetés nemrég a fegyverembargó feloldását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától. Az USA és más nyugati országok azonban elvetették az embargó feloldását.

A líbiai kormány felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyre súlyosabbá váló belpolitikai krízis miatt egyre nagyobb fenyegetést jelent az Iszlám Állam jelenléte az országban, amelynek már saját „szárnya” is van Líbiában. Az IA terrorszervezet líbiai csoportja nemrég 27 kopt keresztényt fejezett le és egyre nagyobb befolyásra tesz szert az észak-afrikai országban, ahol a 2011-es események óta nem sikerült felállítani  működőképes központi vezetést.

Az olajban gazdag észak-afrikai ország lassan több mint négy éve süllyedt a teljes kilátástalanság helyzetébe. Ezért gyakran hasonlítják össze Szomáliával, ahol hasonló körülmények uralkodnak most már több mint 20 éve. Líbia gyakorlatilag a Kadhafi rezsim megbuktatása után szépen lassan két részre szakadt. Tavaly augusztus óta a Fadzs Líbia iszlamista milícia által vezetett fegyveres koalíció tartja ellenőrzése alatt a fővárost, Tripolit, miután kiűzték onnan az ország hivatalos és nemzetközileg is elismert kormányát. A milicisták emellett létrehozták saját kormányukat és parlamentjüket is. Nemzetközi elismerést azonban nem sikerült szerezni. A hivatalos líbiai vezetés jelenleg Kelet-Líbiában székel, ahol a legnagyobb a káosz.             

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez