Boko Haram: A csádi katonák elfoglalták Dikwát

Folytatódik a Boko Haram ellen indított regionális katonai offenzíva Északkelet-Nigériában, ahol csádi hadseregnek sikerült felszabadítani Dikwát a radikális iszlamisták uralma alól.

„A város teljes egészében az ellenőrzésünk alatt áll” – mondta Azem Bermandou ezredes, aki megjegyezte, hogy az átfogó akció során egy katonájuk esett el, de több tucat lázadóval sikerült végezniük. Dikwa Nigéria északkeleti részén található stratégiai fontosságú település, amely a Boko Haram lázadó-és terroristaszervezet egyik fellegvára volt. Szemtanuk azonban a Reuters hírügynökségnek jelezték, hogy a településen még mindig a Boko Haram fekete fehér zászlói vannak kitűzve, a város pedig szinte teljesen elhagyatott, mert a helyi civilek még a lázadók megszállásakor elmenekültek onnan.

Közben a nigeri hadvezetés is jelezte, hogy heves harcot vívtak a Boko Harammal Bossi település környékén. Az összecsapásban legalább hat lázadóval sikerült végezniük a nigeri katonáknak és két katonai járművöket is sikerült megsemmisíteniük. A nigeriek akciójában a légierő vadászgépei is részt vettek.

A csádi, nigeri és kameruni hadsereg az eltelt egy hónapban több ezer katonát mozgósított a térségben, hogy közös erővel lépjenek fel a Boko Haram ellen. A legnagyobb katonai erőt azonban a csádiak vonultatták fel, akik megerősítették jelenlétüket a Csádi tó környékén és a nigériai határszakaszon is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez