Izraeli szakértők segítik a Nigériában elrabolt diáklányok kiszabadítását

Hírszerzési szakértőket küld Nigériába Izrael, hogy segítsék a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet által elrabolt több mint kétszáz diáklány kiszabadítására tett erőfeszítéseket – közölték izraeli tisztségviselők kedden.

 A csapat tagjai között túszszabadításra specializálódott szakemberek is vannak. “Ezek nem műveleti egységek, kizárólag tanácsadói feladatokat látnak el” – mondta a neve elhallgatását kérő izraeli illetékes.

Nigéria több nyugati országtól kap segítséget a túszok kiszabadítására tett erőfeszítéseihez. Az amerikai hadsereg május elején tízfős katonai különítményt, valamint pilóta nélküli megfigyelő repülőgépeket küldött az afrikai országba, amely emellett számíthat Franciaország, Nagy-Britannia, Kanada és Kína támogatására is.

Izrael biztonsági együttműködést folytat több afrikai országgal, megfigyelő drónokat adott el egyebek közt Nigériának is. A tavaly szeptemberi nairobi túszdráma idején Izrael tanácsadókat küldött Kenyába, hogy közreműködjenek a túszejtőkkel folyó tárgyalások stratégiájának kidolgozásában.

A Boko Haram április 14-én 276 növendéket rabolt el egy bentlakásos középiskolából Chibok városban, ahol jelentős keresztény közösség él. A lányok közül 223 azóta is a terroristák fogságában van. A szervezet vezetője nemrégiben közzétett videoüzenetében közölte: rabszolgaként fogják kezelni, eladják és házasságra kényszerítik a diáklányokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez