Hogyan lett brit kém az al-Kaida alapítója?

Aimen Dean csodagyerek volt: az iszlám tudományok nagy tudora egészen fiatalon. Négy és fél évig volt dzsihádharcos, majd a brit hírszerzés kémje lett Afganisztánban Oszama bin Laden mellett.

“Boszniából indult az Al-Kaida kemény magja”- számolt be a BBC-nek a nyugdíjas kém, aki tinédzser korában érkezett a Balkánra, hogy harcoljon a muzulmánok védelmében. Mellette küzdött legjobb barátja, Khalid al Hadzs, aki az Al-Kaida főnöke lett Szaúd-Arábiában. Mellette harcolt az a Khalid Sheikh Mohamed is, aki szeptember 11-e merényletsorozatát kitalálta. Ő ezt mondta hősünknek Boszniában: “itt a háborúnak lassan vége. Most mit csinálunk? Megyünk körbe a világban, hogy újabb és újabb muzulmán közösségeket védelmezzünk meg? Miközben a végén mások élvezik a győzelmet?”

Mire gondolt szeptember 11-e operatív főnöke? Arra, hogy Boszniában nem vezették be a sariat, nem tért vissza a középkori vallásos világ. A mudzsahed harcosok megutálták a nyugati világot, a globalizációt. “Menjünk Afganisztánba”- adták ki a jelszót, és Kandahárban találkoztak Oszama bin Ladennel.

Neki tették le az esküt, egymás mellett ülve, miközben a térdük összeért. A fiatal Aimen Dean elsősorban vallásoktatással foglalkozott, hiszen a dzsihádharcosok botrányosan tájékozatlanok voltak az iszlám dolgaiban. Volt, aki az éjszakai szórakozóhelyről érkezett egyenesen a dzsihádharcosok közé. Sokféle út vezetett a dzsihádhoz, de egy közös volt bennük: mindenki mártír akart lenni. Oszama bin Laden nem is titkolta, hogy ez a dzsihádharcos létének értelme. Őszintén megmondta: a harc sok nélkülözéssel és lemondással jár, és a vége a mártírhalál.

Miért lett elege hősünknek az Al-Kaidaból? 1998-ban az iszlamista terrorszervezet két merényletsorozatot hajtott végre Afrikában: az USA kenyai és tanzániai nagykövetségét támadták meg. Az áldozatok 12 amerikai és 240 helyi halott, több mint 5000 sérült. Ez elgondolkodtatta hősünket, aki az Al-Kaida vallási vezetőjéhez fordult. Abdullah Al Mohaja egy XIII. századi fatvát idézett: eszerint szabad muzulmánokat ölni, ha ezzel önmagunkat menthetjük meg. A teológiában jártas ifjú utánanézett a fatvának. Kiderült: Buhara és Szamarkand muzulmán lakói azzal a dilemmával kerültek szembe, hogy a mongolok maguk előtt hajtanak egy fogoly sereget abban bízva, hogy a helyiek nem lőnek a hitsorsosaikra. Erre adták ki a fatvát a XIII. században, és ez ad felhatalmazást a terrorista merényletekre a XX., és XXI. században.

Hősünk kiábrándult. Gyógykezelésre utazott az Emirátusokba, és átállt a Nyugat oldalára. Hét hónapig faggatták az Al-Kaidaról Londonban, majd visszaküldték Afganisztánba. Így lett az Al-Kaida alapító tagja a brit hírszerzés kémje Oszama bin Laden ellen. Rengeteg hasznos információt szerzett, de igen nehéz volt a munkája, mert semmit sem írhatott le, mindent fejben kellett tartania. Legnagyobb dobása az volt, hogy jelezte: az Al-Kaida vegyszeres támadást akar végrehajtani New Yorkban, a metróban. Végül a támadást lefújták, mert az Al-Kaida akkori második embere, aki ma Oszama bin Laden utóda a vezér szerepben, Ajman Al Zawahiri úgy vélte: Amerika olyan erővel vágna vissza, hogy az nagyobb kárt okozna, mint a “sikeres” terrorakció.

Hogy lett vége az Al-Kaidás kém pályafutásának? Egy amerikai szakértő megírta a sztoriját, és ezzel gyakorlatilag leleplezte őt. Az angol titkosszolgálatnak sikerült őt megmentenie, de az Al-Kaida halálra ítélte. Azóta is rejtőzködik az Al-Kaida egykori alapító tagja, aki a brit hírszerzés ügynöke volt Oszama bin Laden mellett.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez