Mexikó: azzal hencegett, hogy ezer ember ölt meg

Omar Treviño Morales-nek, a különös kegyetlenségéről ismert Los Zetas mexikói kábítószer-maffiacsoport vezetőjének nem sok jót hozott a hajnal: a mexikói Nuevo León állambeli San Pedro Garza García városban egybehangolt rendőrségi akcióval sikerült kézre keríteni a vezért.

 

Elfogásához a rendőrség, a hadsereg és a haditengerészet összefogására volt szükség: a település gazdagok lakta negyedében egy magánházban sikerült bilincsbe juttatni. Trevino nem mutatott ellenállást.

A ‘Z42’ néven ismert Trevino 2013-ban lépett a szervezet élére, amikor testvérét, aki a ‘Z40’ nevet viselte a szervezetben, elkapták. Trevonót minden bizonnyal átszállítják majd a fővárosba, ahol eljárás indul ellene.

Alig tíz nappal ezelőtt fogtak el egy másik sokat keresett mexikói maffiafőnököt: Servando Gómez a Los Caballeros Templarios vezetője volt. Az akció szintén a három mexikói  fegyveres alakulat együttműködésének köszönhető.

A mexikói hírek szerint Treviño Morales fejére a mexikói állam 2 millió dollárt tűzött ki, míg az Egyesült Államok 5 millió dollárt ígért annak, aki segít a kézre kerítésében. Az északi szomszédnál illegális kábítószer-kereskedelem vádjával körözték.

Treviño Morales a kevésbé ismert capók közé tartozik, mivel igen rövid ideig állt a szevezet élén. Annyit tudni róla, hogy 1974-ben született Nuevo Laderoban, Tamaulipas mexikói államban, az amerikai határ közelében. Amikor a fivérét elkapták, a másik testvére kételkedett abban, hogy a szervezet elfogadja-e vezetőjének. Ezzel szemben alig két hónap elég volt  ahhoz, hogy átvegye a vezetést és a teljes ellenőrzést a Los Zetas bűnszervezetben. A hírek szerint gyakran kérkedett azzal, hogy mintegy ezer embert ölt már meg. Kapcsolatba hozzák azzal, hogy 2010-ben meggyilkoltak Tamaulipas államban 72 közép-amerikai bevándorlót. A szervezet az elmúlt évben más, újonnan alakult szervezetekkel szemben némileg veszített a befolyásából: véres háborút folytat a Cartel del Golfo nevű szervezettel az amerikai kábítószerútvonalak ellenőrzéséért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez