Csökkentik az amerikai haderőt

A Pentagon kedden bejelentette, hogy csökkentéseket hajt végre az Egyesült Államok szárazföldi, tengeri és légi telepítésű hadászati nukleáris erejében az új amerikai-orosz START-megállapodás keretében.

Az Egyesült Államok 400-ra csökkenti a kilövésre kész, szárazföldi telepítésű nukleáris rakétáinak számát. Az ezen kategóriájú fegyverek száma a legalacsonyabb szintre csökken majd a 60-as évek óta.Az amerikai szárazföldi telepítésű hadászati nukleáris eszközök számát 2018. februárjáig összesen 50-nel csökkentik majd. A védelmi minisztérium szerint az interkontinentális rakétákat eltávolítják silóikból, de azokat nem semmisítik meg, hanem tartalékba helyezik.

Az amerikai haditengerészet mind a 14 nukleáris tengeralattjáróján kiiktat négy-négy rakétakilövő csövet, a légierő pedig 30, nukleáris eszközöket hordozó, B-52-es típusú stratégiai bombázóját alakítja át konvencionális alkalmazásra.

A 2010-ben aláírt és 2011. február 5-én életbe lépett új START-egyezmény rendelkezései értelmében a feleknek 2018-ig a korábbi 2200-as szintről egyaránt 1550-re kell csökkenteniük hadrendbe állított nukleáris fegyvereik számát.

A szerződés aláírásakor az amerikai nukleáris arzenál összesen 5133 – hadászati és harcászati hadrendbe állított és nem állított – eszközből állt.

Az új START értelmében a feleknek egyformán 800-ra kell csökkenteniük a hadrendbe állított és nem állított nukleáris célba juttató eszközeik számát.

A Pentagon olyan időpontban jelentette be a csökkentést, amikor a Krím orosz elcsatolása, valamint az orosz katonai beavatkozás lehetőségét felvető kelet-ukrajnai zavargások miatt feszültség alakult ki Washington és Moszkva között.

Az Egyesült Államoknak jelenleg 886 (hadrendbe állított és azon kívüli) célba juttatási eszköze van, ezen belül 454 Minuteman III-as interkontinentális ballisztikus rakéta, 336 Trident II-es, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta és 96 B-2-es és B-52-es bombázó.

A célba juttató eszközök 800-as összesített limitjét meghaladó 86 eszközt a Pentagon úgy fogja kiiktatni, hogy a 14 Trident-tengeralattjárón négy-négy kilövőcsövet használhatatlanná tesz (ez 56 eszköz) és további 30 B-52-est a nukleáris eszközök hordozására alkalmatlanná alakít át.

A kizárólag a hadrendbe állított célba juttató eszközökre vonatkozó 700-as felső határt a Pentagon úgy szándékozik elérni, hogy két, egyenként 40 Trident ballisztikus rakétát hordozó tengeralattjáróját mindenkor javítás alatt tartja, hat nukleáris bombázóját – beleértve három oktatógépét – nem hadrendben állónak minősíti, 50 szárazföldi telepítésű interkontinentális rakétát eltávolít a légierő wyomingi F.E. Warren, észak-dakotai minoti és montanai Malstrom bázis silóiból, emellett pedig további négy rakétasilót kiképzési célúnak (és mint ilyet, nem hadrendbe állítottnak) fognak tekinteni.

Az Egyesült Államok egyébként nukleáris fegyvereinek és az azokat hordozó eszközöknek a korszerűsítésére készül, ami elemzők szerint az elkövetkező évtizedekben 355 milliárd dollárnyi megrendelést jelent majd a hadiipari vállalatoknak.

A Boeing repülőgépgyártó cég a Lockheed Martinnal szövetkezett a Northrop Grumman ellenében egy új hadászati bombázó megépítésére. A General Dynamics elkezdte kidolgozni az Ohio-osztály helyébe lépő új tengeralattjáró tervezését. A modernizálásban várhatóan fontos szerep jut majd a Huntington Ingalls Industries-nek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez