Az iszlám Amerikában- érték vagy fenyegetés?

I. rész
E kérdést sokan, sokféleképpen tették már fel világszerte, különösen 2001. szeptember 11.-e óta. A new york-i események után ugyanis mindannyiunk számára nyilvánvalóvá vált: élnek közöttünk olyanok, akik az iszlámra hivatkozva készek akár ezrek életét is kioltani. Az esztelen pusztítást látva sokunkban felmerült: ez lenne hát a béke vallása, a civilizáció, amely annyi építészeti remekművet, nemes gondolkodót, páratlan tudóst és költőt adott a világnak? Elbizonytalanodtunk: melyik az iszlám valódi arca?

A választ kutatva sokan megfeledkeztek arról, hogy az iszlám évszázadok óta jelen van Amerikában. Egyes források, például a 12. században élt al-Sharif al-Idrisi szerint, a mai Spanyolország területéről származó muszlim kereskedők már jóval Kolombus előtt eljutottak Észak-Amerikába. Számos forrás bizonyítja, hogy az első telepesek között is voltak muszlimok, bár számuk akkor vált jelentőssé az “új” kontinensen, amikor megérkeztek az első rabszolgaszállítmányok. Becslések szerint az Amerikába hurcolt afrikai rabszolgák 10 százaléka volt muzulmán.
A iszlám amerikai követői részt vettek a függetlenségi háborúban, majd a polgárháborúban is. Az eseményeket jól ismerők számára ismerősen csenghet Salem Poor, vagy Muhammad Ali ibn Said, alias Nicholas Said neve. Az amerikai muszlim közösség aztán a 19. század második felétől indult komoly gyarapodásnak. Az első világháborúig elsősorban az Oszmán Birodalom területéről és az indiai szubkontinensről érkeztek bevándorlók, később változó intenzitással ugyan, de az iszlám világ szinte minden szegletéből.
A muszlimok tehát a kezdetektől részt vesznek Amerika történetében. Egy esettől eltekintve, (amikor 1788-ban déliek egy csoportja kizárta volna a muszlimokat és a katolikusokat (!) az elnökké választhatók köréből) az együttélés hosszú évszázadai alatt mégsem merült fel egyetlen egyszer sem, hogy az iszlám fenyegetést jelentene Amerikára, vagy az amerikaiak által vallott értékekre. Az iszlám fenyegetettség érzése tehát kifejezetten 20. századi jelenség.
A kérdés tehát adott: mi változott meg a 20. században, amely az iszlám és a hagyományosan amerikainak nevezett értékek konfliktusához vezetett? Megváltozott volna a szent Korán, amelyet a muszlimok Isten változtathatatlan szavának tartanak? Megváltoztak volna az amerikai értékek? Vagy a muszlimok évszázadokon át nem értették volna hitük erőszakra buzdító üzenetét, de a 20. században aztán felnyílt a szemük? Valljuk meg, egyik képtelenebb felvetés, mint a másik.
Ahhoz, hogy a valódi okokhoz közelebb kerülhessünk, és így talán a címben szereplő kérdést is megválaszolhassuk, érdemes röviden áttekinteni az amerikai muzulmán közösség helyzetét, és az iszlám világban zajló alapvető folyamatokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez