Újabb marsi felderítőt fejleszt a NASA

Hamarosan elkezd fizikai formát ölteni a következő marsi felszínt célzó NASA-robot.

Az InSight marsi felderítő, mely a tervek szerint 2016 márciusában indulhat, május 16-án sikeresen átment egy szakértői vizsgálaton, így megkezdődhet a konstruálása.

Tom Hoffman, a Sugárhajtási Laboratórium szakembere elmondta, a gyártópartnerek jelentős előrelépést értek el, és fel vannak készülve arra, hogy novemberre leszállítsák a hardvereket az integráláshoz, mely a misszió következő nagyobb előrelépése lesz.

A 425 millió dolláros InSight misszió (Interior Exploration Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) a bolygó belsejéből érkező hőáramlást vizsgálja, valamint tanulmányozza azokat a szeizmikus hullámokat, amelyeket a „marsi rengések” és meteoritbecsapódások váltanak ki.Emellett az InSight és a Mélyűri Hálózat antennái közötti kommunikációs kapcsolat révén a Mars forgásában észlelhető apró eltéréseket is mérni szándékoznak. Az ilyen információk felfedhetik, hogy a bolygó szilárd vagy olvadt maggal rendelkezik-e. A kétéves küldetés fényt vethet arra, hogyan keletkeznek és fejlődnek a Földhöz hasonló kőzetbolygók.

Az InSight szonda nagyrészt a NASA Phoenix egységén alapszik, mely 2008-ban landolt a bolygó északi pólusánál, ahol vízjeget észlelt. Ám az InSight a Mars egyenlítői környékét célozza, emellett missziója 630 nappal hosszabb lesz, mint a Phoenixé volt, így a környezeti feltételek jóval szélesebb tartományát tapasztalja majd meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez