Sírásig meghatódva mesél meleg apjáról Robert De Niro

A hetvenéves színészlegenda egy, a HBO-nak készített dokumentumfilmben emlékezett meg húsz éve elhunyt édesapjáról, az ismert festőművészről, akiről – bár nem volt titok – kevesen tudták, hogy a saját neméhez vonzódott. A június elején műsorra kerülő dokumentumfilm kapcsán az Out magazin készített hosszú interjút Robert De Niroval, aki egyebek mellett arról is ismert, hogy nehezen nyílik meg az újságírók előtt.

De Niro főleg magánéletével kapcsolatban volt mindig is szűkszavú, amikor a sajtó munkatársaival beszélgetett, de apjával kapcsolatban már jóval könnyebben nyílt meg a vele interjút készítő újásgírók előtt az utóbbi években, hogy felhívja a figyelmet apjára, és főleg apja művészetére, festményeire, amelyek bár művészkörökben ismertek voltak, a széles körű elismertséget – főleg a pop-art térnyerése után – nem hozták meg a számára.

A színészlegenda most az Out magazin újságírójának adott hosszú interjuban beszélt apjáról, egyes pillanatokban könnyekig meghatódva, egy, a róla készült dokumentumfilm kapcsán, amelyet június 9-én mutat be az HBO. Az interjút abban a New Yorki stúdiólakásban készítette vele Jerry Portwood, ahol apja élete vége felé élt és dolgozott, és amelyet De Niro mint egy időkapszulát őrzött meg. A színész elmondta: apja húsz éve bekövetkezett halála után mindent dokumentált és katalogizált a lakásban, majd úgy döntött, hogy úgy őrzi meg, ahogyan azt apja elhagyta, “Csak így lehetett életben tartani az emlékét” – monda De Niro.
Bár pár éve gondolt arra, hogy mégiscsak hagyja “elmenni a stúdiólakást”, és mindenről fényképeket és videofelvételeket készített, végül mégsem tudta megtenni, mert elmondása szerint egészen más érzés élőben látni, mint felvételekről. Mindezt leginkább gyerekei és unokái számára csinálta, akik soha nem ismerhették meg az idősebb Robert De Nirot, akivel a színészlegenda is kevés időt tudott csak együtt tölteni, miután szülei különváltak, és De Niro az anyjával élt tovább.
A melegnek szóló Out magazin interjújában természetesen több szó is esik arról, hogy De Niro apja a saját neméhez vonzódott, amit ugyan a festőművész nyíltan vállalt, és nem volt titok, de ugyanakkor nem volt széles körben ismert. De Niro elmondása szerint kötelességének érezte, hogy erről beszéljen, gyakorlatilag ő volt az, aki apja helyett vállalta nyíltan apja homoszexualitását. A színész az Outnak elmondta: apjának okozott belső feszültséget homoszexualitása, köszönhetően a kornak, amiben élt, és annak, hogy egy kisvárosban nőtt fel, de erről ő nem sokat tudott, hiszen családjukban erről nem beszéltek sokat.
Ezzel kapcsoltban elmondta, hogy arra szeretné felhívni gyerekei figyelmét, hogy néha “most kell dolgokat megtenni, nem később, mert később, mondjuk húsz év múlva, már késő lesz”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez