Drónokkal forgatná legújabb filmjeit Hollywood

Láttunk már ügyesebb operatőröket több kilós steadicammel a testükön elbűvölő felvételeket készíteni, vagy épp a kamera kránnal toronymagasra emelkedni a legjobb kép érdekében. De ahogy mondani szokás, a filmvilágban határ a csillagos ég.

Fotó: dailydot.com

A Federal Aviation Adminisration (Szövetségi Légügyi Hivatal) azt fontolgatja, hogy feloldja a kereskedelmi célra használt drónok, azaz távirányított repülőgépek tilalmát. Az erre vonatkozó kérelmet a legnagyobb filmgyár nyújtotta be, azzal érvelve, hogy a filmgyártás egy teljesen új dimenziója nyílna meg a kis drónok használatával. Több mint hét produkciós cég csatlakozott a Motion Association of America-hoz, az Egyesült Államok Hollywood-i nagy filmgyárait összefogó szervezethez, és levélben kérelmezték a repülő szerkezetek tilalmának enyhítését.
„Ez az új eszköz lehetővé tenné a rendezők számára, hogy izgalmas légi felvételeket készítsenek, hogy tovább fokozzák a nézők élményeit. Nem utolsó sorban egy biztonságos megoldás lenne a filmforgatások alatt” – mondta Neil Fried az MPAA alelnöke.

A pilóta nélküli kisgépek igazi áldást jelentene a filmipar számára, hiszen kis termetük miatt nagyon könnyen beférkőznek bármilyen kis résbe, könnyen kezelhetők, és persze sokkal olcsóbbak, mint azok a helikopterek, amelyeket egyes jelenetek miatt kell bérelnie a produkciónak. Pont emiatt több filmforgatáson is alkalmazták már illegálisan, vagy inkább a tengerentúlon építik meg Amerika díszletét, ahol törvényesen is használhatják a repülő kamerát.

A kérelem elfogadása több kaput is megnyitna a bimbózó ‘drón-filmesek’ számára. „Amennyiben a Légügyi Hivatal csak eseti elbírálás alapján fog engedélyt adni, az sajnos semmit sem ér”- mondta Ben Gielow a drón lobbizás jogtanácsosa. Jelenleg egyes kormányzati vagy más nonprofit szervezetek egyszeri alkalommal használhatják a drónt, de a kivételes engedélyek megszületése akár hónapokig is eltarthat, és a magán filmesek ezt igénybe sem vehetik.

A jó hír az, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa még februárban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint a Szövetségi Légügyi Hivatalnak 2015. szeptember 30-ig engedélyeznie kell, hogy a pilóta nélküli repülők, azaz drónok használhassák a belföldi légteret. Ez persze komoly felháborodást váltott ki az amerikaiak körében, akik attól tartanak, hogy ez csak egy álca, és figyelni akarják őket.

Forrás: dailydot.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez