Külön bejárat a szegényeknek egy New Yorki épületben

A nagy felháborodás ellenére a nagyváros hatóságai engedélyezték egy építtetőnek, hogy külön bejárat használatára kényszerítse egy 33 emeletes lakóház szegény lakóit.

Az Upper West Sideon épülő magasházban 219 luxuslakást alakítanak ki, amelyek a Hudson-folyó felé néznek, valamint 55, az utcafront felé néző kisebb lakást a második és a hatodik emelet között, amelyeket alacsony keresetű lakóknak szánnak. Az épület ezen részéhez pedig egy külön bejáratot terveztek, amely “szegénybejárat” néven híresült el. Eddig csak tervként létezett, de most már hivatalosan is zöld utat kapott a városi hatóságoktól.
Az építtető Extell azért alakított ki szegények számára is elérhető lakásokat az egyébként luxuslakásokkal teli épületben, mert egy, a szegény lakhatását elősegítő önkormányzati program ( Inclusionary Housing program) részeként nagyobb területen építkezhetnek és többmillió dolláros adókedvezményben részesülhetnek, ha vállalják az elérhető árú lakások kialakítását.
Az épületben kialakított 55 lakást olyan négytagú családok kaphatják meg, akiknek éves jövedelme kevesebb, mint 51 540 dollár (11,8 millió forint). Ez az érintett negyedben átlagosan számító éves jövedelem 60 százaléka.
Az Extell terve arra, hogy a szegény lakókat egy külön bejárat használatára kényszerítik már tavaly augusztusban kiderült, és azóta többen is felszólaltak ellene, úgy tűnik, hatástalanul. Egyébként nem csak a “szegénybejárat” használata az, amiben korlátozzák a kevésbé tehetős lakókat. A “szegénylakásokban” élő embereket eltiltották attól is, hogy használják az épületben kialakított medencét, valamint a konditerembe sem tehetik be a lábukat. És még külön liftet is kapnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez