A kivégzőosztag visszaállítása mellett érvelt egy szövetségi bíró

Ezzel a halálbüntetés ellen érvelt a több nyugati állam felett ítélkező szövetségi fellebbviteli bíróság vezetője a testület egyik döntésével kapcsolatban.

Az egyik legmagasabb rangú amerikai bírónak számító Alex Kozinski, a 9th Circuit szövetségi fellebbviteli bíróság elnöke a méreginjekciókkal végrehajtott kivégzések ellen emelte fel a szavát, kijelentve, hogy azzal csak a halálbüntetés brutalitását próbálják elrejteni. Az élesen fogalmazott szövegében Kozinski kijelentette: a mostanában sokat támadott injekciós kivégzések körül kialakult áldatlan helyzetet úgy lehetne a legjobban megoldani, ha az Egyesült Államok visszatérne a kivégzőosztagos kivégzéshez.

A bíró szerint a hetvenes években hozott döntés, hogy a hagyományos kivégzési módszerek, mint a gázkamra, a villamosszék, az akasztás vagy a golyó általi halál helyett áttértek a gyógyszerkoktélos módszerre elhibázott ötlet volt. Azzal, hogy eredetileg gyógyításra készített szereket használnak emberek megölésére csak a kivégzések brutalitását próbálják elrejteni, úgy beállítani, mintha az egy békés dolog lenne, és nem lenne benne semmi kegyetlenség.

A kivégzések azonban a valóságban brutális, kegyetlen események, és ezt az államnak nem lenne szabad lepleznie. Ha a társadalom kivégzéseket akar végrehajtani, akkor szembe kell néznie azzal, hogy egy felháborító brutalitást követel el az állam a nevében. A bíró szerint ezért vissza kéne térni a primitívebb és biztosan működő kivégzési módszerekhez. Kozinski a guillotine-t nevezte a legjobbnak, de az nem elég “amerikai”, míg a villamosszék, akasztás és gázkamra nem mindig hibamentes.

Így végül a kivégzőosztag mellett érvelt. “8-10 nagy kaliberű puskából közelről kilőtt golyó minden esetben biztos halált okoz” – írta Kazinski. A bíró hozzátette: töltényekből mindig hatalmas mennyiség áll az állam rendelkezésére, célozni tudó emberekből is sok van, és a kivégzésre használt fegyvereket pontosan arra fogják használni – a gyógyszerkoktéllal szemben – amire készültek: ölésre. “Természetesen a golyó általi halál mocskos tud lenni, de ha készek vagyunk kivégzéseket végrehajtani, el kell fogadni a valóságot, hogy emberek vérét ontjuk ki”.

“Ha társadalmunk nem bírja elviselni a kivégzőosztagos kivégzés látványát, akkor egyáltalán nem kéne kivégzéseket végrehajtanunk” – jelentette ki Kozinski.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez