A meggyilkolt fekete tini városa háborús övezet lett

Immáron negyedik napja tart a tüntetés Fergusonban, a lelőtt 18 éves fekete fiú Michael Brown halála miatt. A tini esete miatt évtizede tartó feszültség robbant ki az USA leginkább szegregált városában.

A felháborodás nemcsak tüntetést váltott ki, hanem zavargást és fosztogatást is. Az emberek a kisvárosban nem érzik magukat biztonságban. A város olyan, mintha ellenség szállta volna meg. Az összecsapásokban szerdán újabb embert lőttek le a rendőrök, akit súlyos állapotban szállítottak kórházba. Jelentések szerint nem csak a rendőrök használtak fegyvert, hanem a tüntetők is.

“Olyan, mint az elefánt a porcelánboltban. Megszálltak minket.” – mondta Yusra, egy helyi lakos. “Úgy hallottam, hogy három ember halála indította el az összecsapásokat Gázában. Mi is olyan sorsra jutunk, mint a gázai lakosok? Továbbra is könnygázzal fognak minket dobálni, mint tegnap este? Az egy terrortámadás volt.” – tette hozzá.

Nem véletlen, hogy az emberek a gázai háborús övezethez hasonlítják pici városukat. A rendőrök teljes hadfelszerelésben, mintha háborús övezetbe irányították volna őket. Sok volt katona arról beszélt, hogy Afganisztánban sem volt szükség ilyen felszerelésekre.

missouri 11

Obama egy szerdai közleményében (mint korábban az ameriport.hu is megírta)  kérte a helyi lakosokat, hogy próbáljanak megnyugodni. Ám a kis városban már évtizedek óta tart a feszültség. Michael Brown halála már csak hab volt a tortán. Ferguson egy nagyon kicsi külváros St. Louisban. Körülbelül 21 ezren lakják. Régen nagy számban fehérek éltek itt, ám mára már csak 29 százalék a fehér lakosság aránya. Viszont a különböző intézmények vezetői ugyanúgy a fehérek maradtak. Fehér polgármesterük van, fehér a városi tanács hat tagjából öt, és még a rendőrfőnök is. Felmérések szerint Ferguson Amerika egyik legjobban szegregált városa.

missouri 4-760x506

Hétfőn a rendőrség összecsapott a tüntetőkkel, akik felemelt kézzel skandálták, hogy “Ne lőjön!” Szemtanúk szerint ezt kiabálta Michael Brown, aki felemelt kézzel térdelt a rendőrök előtt, amikor egyikük lelőtte. Ez mára a tüntetők egyik jelszava lett.

“A legnagyobb probléma, hogy azt sem tudjuk, kik ezek a rendőrök, akik az utcáinkon járőröznek.” – magyarázza a problémát egy helyi lakos, Cory Black. “Inkább nem is akarjuk tudni az összes rendőr nevét, inkább csak annak az egynek a nevét, aki lelőtte Michaelt.”

Szerdára a tüntetések, fosztogatásokba torkolltak, teljesen elfajultak. A tüntetések miatt a rendőrségnek el kellett barikádoznia a megyei ügyészség épületét. Ferguson olyan, mint egy háborús övezet. A helyiek jelentős része elítéli a fosztogatásokat. A lelőtt tinédzser édesanyja azt nyilatkozta, mindez ami történik, teljesen méltatlan fia emlékéhez…

 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez