Letartóztatási fotó készült a texasi kormányzóról

Önként feladta magát Rick Perry, akiről ujjlenyomatot vettek, és letartóztatási fényképet készítettek egy texasi törvényszéken.

A republikánus politikus támogatói körében vonult be a Travis megyei törvényszékre, hogy nyilvántartásba vegyék, miután egy vádesküdtszék előző hét pénteken kétrendbeli hatalommal való visszaélés vádját emelte a kormányzó ellen. „Azért jelentem meg itt, mert hiszek a jogállamiságban” – jelentette ki Texas kormányzója, aki közölte: „Emelt fővel megyek be, tudva, hogy amit tettem nem csak törvényes volt, hanem helyes is. Rick Perry azután „adta fel magát”, hogy hétfőn egy bíró úgy döntött, nem ad ki ellene letartóztatási parancsot.
Az egész procedúra nem tartott tovább 15 percnél. A nyilvántartásba vétel alatt a kormányzótól ujjlenyomatot vettek, valamint „mugshot”, a letartóztatásokkor készülő rendőrségi fénykép is készült róla, amivel már teli van az amerikai sajtó. Perrynek pénteken kell megjelennie a bíróság előtt, hogy megindítsák az ellene indított eljárást.
Az ellene emelt vádak miatt Perry akár 99 évig tartó börtönbüntetésre is számíthat, ha a bíróság bűnösnek találja. Amire jogi szakértők véleményéből kiindulva nagyon kicsi az esély. A kormányzó ellen – aki a leghosszabb ideje hivatalban lévő texasi kormányzó – azért emeltek vádat, mert azzal fenyegette meg az állami korrupcióellenes hivatal vezetőjét, hogy megvétózza a szervezet költségvetését, ha nem mond le posztjáról. Ez – mármint a kormányzói vétó politikai fegyverként való alkalmazása – azonban bevett gyakorlatnak számít, és a vádemelést még baloldalról is támadták.
A per azonban még így is befolyással lehet Perry elnökválasztási kampányára. A kormányzóságról a jövő év elején lemondó politikus ugyanis azt tervezi, hogy újra harcba száll az elnöki posztért, miután 2012-ben csúfosan elbukta a republikánus előválasztásokat. Bár beállíthatja magát egy liberális vendetta konzervatív áldozataként, a nagypénzű támogatók már nem biztos, hogy megkockáztatják, hogy nagy összegű adományokkal segítsék kampányát, és Republikánus Párt vezetői sem támogatnák, mert, bár nevetségesnek tartják az ellene felhozott vádakat, azok megnehezíthetik dolgát az elnökválasztáson.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez