Golfozó Obama kiverte a biztosítékot

Republikánusok és demokraták is kritizálták az elnököt, amiért golfozással tölti az idejét, miközben az Iszlám Állam amerikaiakat fejez le.

Szinte azonnal visszatért a golfpályára Barack Obama amerikai elnök, miután kemény szavakkal elítélte James Foley lefejezését és együttérzéséről biztosította az Iszlám Állam szunnita szélsőséges iszlamista szervezet által megölt amerikai újságíró szüleit. A kép, hogy az amerikai elnök fontosabbnak tartja, hogy golflabdáat ütögessen egy luxusnyaralóhelyen, mint hogy a Közel-Keletet lángba borító IS jelentette veszéllyel foglalkozzon, nay felháborodás váltott ki a republikánusok között, és még a demokraták is helytelennek nevezték a lépést.
A New York Times erről szóló cikke szerint ezzel Obama egyrészről az Iszlám Államnak akart üzenni, hogy mutassa: nem lett úrrá rajta a pánik, és fenyegetésiektől egyáltalán nem ijedt meg. De egyben azt mutatta az amerikaiaknak, hogy egyáltalán nem érdekli a „látszat politikája”. Azonban ezzel ellenfelei kezére játszott, akik azzal vádolhatják, hogy érzéketlen, aki nem érzi át Foley szüleinek fájdalmát, és nem akar foglalkozni ez előtte álló krízissel.
Fehér házi tisztségviselők a Timesnak elmondták: az elnök már régóta nem figyel oda az ehhez hasonló kritikákra, ami nyilvánvaló volt abból is, hogy a szerdai golfozására érkezett beszólások után csütörtökön már újra kint volt a golfpályán. Az, hogy az amerikai elnök látszólag inkább a pihenést választotta, még rosszabb megvilágításba került azzal, hogy David Cameron brit kormányfő megszakította nyaralását, miután kiderült, hogy a Foley kivégzését végrehajtó iszlamista harcos brit akcentussal beszélt.
A republikánus ahogy várható volt erősen kritizálták Obama golfozását. Dick Cheney volt alelnök például a Fox News-nak kijelentette: Obama inkább a golfpályán van, minthogy egy krízissel küzdjön meg. De nem csak politikai ellenfelei emelték fel szavukat. Az Obamával szimpatizáló Ezra Klein, a Vox főszerkesztője a Twitteren kritizálta az „érzéketlen” lépés, a Daily News pedig a címlapán hozta a golfozó Obamát mutató fényképet, mellette pedig a gyászoló Foley-szülőkről készült fényképet.
Egy demokrata tanácsadó kijelentette: Obama megérdemli a pihenést, és általánosságban beszélve nincsen az ilyen esetekkel semmi gond, azonban a mostani esetben „sok demokrata húzta a száját” a golfozás miatt. a lefejezéses videó olyan sokkoló volt az amerikaiak számára, hogy utána látni a nyugodtan, mosolyogva golfozó Obamát túl nagy kontraszt volt.
Obama általában üres politikai színjátéknak tartja, amikor egy elnök megszakítja programját egy krízis miatt, de ebben a mostan esetben lehet jobban tette volna, ha részt vesz a színjátékban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez