Utah-ban egy bíró dekriminalizálta a poligámiát

A poligámiára Utah államban is érvényben lévő tilalmat komoly csapás érte a hét folyamán, Clark Waddoups bíró szerdán meghozott ítélete következtében. A bíró döntése szerint az ide vonatkozó törvény bizonyos mondatai sértik az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának első és tizennegyedik módosítását, nevezetesen a szabad vallásgyakorlásra vonatkozó részeket, illetve a szabadságjogok állami szinten való kötelező érvényűségét.

Az eset, melyről a Daily Beast is beszámolt, Kody Browntól indult, aki négy feleségével a TLC csatorna Sister Wives című valóságshow-jának főszereplője. A perben Brownék arra hivatkoztak, Utah állam törvényei arra kényszerítették őket, hogy elhagyják lakhelyüket, mert féltek az üldöztetéstől. A rájuk nézve kedvező döntés értelmében most pénzügyi kompenzációt kaptak az őket ért kellemetlenségért, melyet vallásszabadságuk korlátozása miatt át kellet élniük. Az ügy végkimenetele gyakorlatilag dekriminalizálja a poligámiával összefüggő magatartást és életmódot.
A FOX 13 hírei szerint az ítélet finoman szólva nem nyerte el az államügyész, Sean Reyes tetszését, és hivatala már jelezte, hogy az ítélet felülvizsgálatát fogják kezdeményezni. Reyes már pozíciója elfoglalásakor kijelentette, hogy ellenzi a poligámiát, valamint az azonos neműek házasságát, és mindent meg fog tenni, hogy Utah állam törvényeit megvédje, és betartassa.
A Brown család ügyvédje remélte, hogy elkerülhetik a fellebbezést, de jelenleg nagyon elégedett Waddoups bíró bátor döntésével, valamint védencei kitartásával, amivel megmutatták, hogy szeretett államukat mindig is olyan polgárok formálták, akik kiállnak a kormányzat hatalommal való visszaélésével szemben. Szerinte az ítélet pozitív precedenst is teremt, hiszen, most már a családon belüli erőszaktól szenvedők nyugodtan fordulhatnak az igazságszolgáltatáshoz, mert nem kell félniük, hogy a rendhagyó családszerkezetük miatt őket is elmarasztalják.
A döntésről egyébként már tavaly év végén született egy hasonló döntés, de akkor azt technikai okok miatt visszavonták. A Utah-ban élő nagyszámú mormon közösség már akkor is üdvözölte az ítéletet, ugyanis vallásuk engedélyezi a poligámiát, így jelenleg több tízezer potenciális érintett van az államban a történtek kapcsán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez