Az FBI vezetője arra szólítja fel az amerikaiakat, hogy kételkedjenek kormányukban

Fontos, hogy az amerikai állampolgároknak kételkedniük kell a kormányukban, mondta el James Comey. A bűnüldözési szerveknek pedig csak bírósági végzéssel szabadna hozzáférnie az emberek telefonján tárolt információhoz, tette hozzá.

“Nem bízhatunk a hatalommal rendelkező emberekben” – mondta el Comey egy interjú során, amit a
60 Minutes című műsornak adott.
“Amikor ezt az országot alapították, erre is gondoltak” – mondta. – “Ezért választották szét három részre a hatalmat, hogy az érdekeik ütközzenek.” Hangsúlyozta, az lenne a kívánatos, ha a bíróság döntené el, hogy engedélyezi-e a rendőrségnek a hozzáférést egy-egy olyan esetben, amikor magas a kockázat, egy nagyon fontos nyomozás során vagy ha nemzetbiztonsági kérdésről van szó.

A korábban az NSA-nál (National Security Agency) dolgozó Edward Snowden szivárogtatott ki olyan információkat, amelyek egyértelműen megmutatták, hogy a szervezet rendszeresen lehallgatja az emberek telefonjait. Többek között ennek köszönhetően jutott el odáig az Apple, hogy bevezetett új operációs rendszerében egy olyan megoldást, ami meggátolja a kormánynak, hogy hozzáférjen a telefonon tárolt adatokhoz.

“Aggasztó a tény, hogy olyan eszközöket hozunk létre, amelyek végtére is lehetővé teszik a felhasználónak az illegális aktivitást” – mondta Comey. – “Olyan mintha gyártanánk autókat, amiknek csak a tulajdonosa nyithatja ki a csomagtartóját vagy lakásokat, ahova a rendőrség nem teheti be a lábát. Önök szeretnének egy ilyen környéken élni?”

“A probléma ott kezdődik, hogy mit csinálunk akkor, amikor egy komoly bűnözőről van szó és nem tudunk információhoz jutni róla, mert előttünk és a gyártó előtt is titkosítva van a telefonja? Mi van ha terrorista csoportokról van szó?” – kérdezte Comey. – “Az az érzésem, hogy túl messzire mentünk, ha ilyen megoldásokra van szükség.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez