Járhatnak keresztények a Harvardra?

Állítólag az amerikai egyetemek jelentős része helyteleníti a vallást, illetve annak gyakorlását, egyfajta mítoszként él a keresztényekben az, hogy főképp az elit intézmények elítélik azokat, akik templomba járnak.

Egy, a LifeWay által készített felmérés szerint azon diákok, akik a gimnázium során rendszeresen jártak templomba, ezt a gyakorlatot felfüggesztik az egyetemi éveik alatt. Akár 70%-uk felhagy az aktív templomba járással, de ennek a rétegnek végül a kétharmada visszatér vallási gyakorlataihoz, miután elvégezték az iskolát.
Bár túlzás lenne azt mondani, hogy itt csak és kizárólag (de még azt is, hogy nagy részben) az egyetem maga, mint intézmény a felelős, az egyértelmű, hogy ez az életszakasz erősen befolyásolja az ember vallásosságát.
Talán van igazság abban, hogy az olyan elitegyetemek, mint a Harvard vagy az MIT végtelenül precíz és racionális embereket akarnak képezni, ennek hatására pedig nehezebb vallásosnak maradni ebben a környezetben. Valami ilyesmi elképzeléssel indult útjára a The Veritas Forum, tehát az igazság fóruma, aminek célja, hogy egyszerre tekintse a dolgokat vallásos szempontból és egyszerre maradjon racionális, művelt, illetve olyan kérdéseket tegyen fel, amelyek más vallásos csoportokat kényelmetlenül érintetnének. Előadássorozataikat és vitaestjeiket a legnagyobb amerikai egyetemeken rendezik meg.
A Duke Egyetemen arra keresték a választ, hogy Isten irrelevánssá vált-e a modern tudományoknak köszönhetően.
A Harvardon azt a kérdést tették fel, hogy irracionális-e a csodákban és a természetfelettiben hinni.
A Californiai Egyetem vitaestjén a realitást próbálták definiálni és megérteni.
Az MIT pedig meghívott egy robotika professzort, hogy a résztvevőkkel együtt feldolgozzák, mit is jelent embernek lenni.
A társaság szerint azért is különösen fontos a tevékenységük, mert sok keresztény érzi úgy, hogy kitaszítja az értelmiségi társadalom hite miatt, pedig legszívesebben részt venne ennek a rétegnek a munkásságában.
A Veritas legnagyobb erőssége a hangnemében van, ahogyan az ilyen események során kommunikál. Ahelyett, hogy egyből bizonygatni kezdené azt, hogy szerinte miért nem igaz, amit a nem istenhívő társaság gondol, inkább egyszerűen egy opcióként kezeli a keresztény meglátást egy problémafelvetés során.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez