Amerikai zsoldosok harcolnának az Iszlám Állam ellen?

Erik Prince, a nevét időközben Academire változtató Blackwater amerikai biztonsági magáncég alapítója azt javasolja a washingtoni kormánynak, hogy ha politikai támogatás vagy anyagi források hiányában nem tud szárazföldi erőket küldeni a Közel-Keletre az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita csoport ellen, akkor a magánszektornak kellene elvégezni a feladatot – olvasható a Foreign Policy amerikai külpolitikai folyóirat friss elemzésében.

“Biztos vagyok benne, hogy ha a régi Blackwater-csapat még ma is együtt lenne, akkor gyorsan felállítható és kivezényelhető lenne egy szerződéses amerikai veteránokból álló dandár vagy egy többnemzetiségű erő” – írta új vállalkozása honlapján az Irakban elhíresült, észak-karolinai székhelyű őrző-védő magáncég egykori vezetője.

A Foreign Policy szakértője szerint ez több okból sem lenne jó ötlet. A szárazföldi erők küldésével jelentősen megnőne annak a kockázata, hogy amerikai állampolgárokat gyilkolnak meg, rabolnak el vagy fejeznek le a Közel-Keleten, még akkor is, ha ez esetben nem a reguláris hadsereg, hanem egy magáncég katonáiról lenne szó. A lépés emellett rendkívül sok pénzébe kerülne az Egyesült Államoknak, a biztonsági vállalatok működése ráadásul kevésbé átlátható, mint a hadseregé. Az elemző egyik legfőbb ellenérve azonban az, hogy a zsoldosok bevetése óriási propagandagyőzelem lenne az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló terroristák számára.

Prince írásában nem foglalkozik ezekkel a veszélyekkel, ehelyett leszögezi, hogy a Blackwater működése a bizonyíték rá, hogy a magánszektor már hosszú ideje sikeresen talál innovatív megoldásokat a nemzetvédelmi problémákra világszerte.

Drennan szerint a cégalapító későbbi pályája ezzel szemben jól mutatja, milyen nehéz ezeket az “innovatív megoldásokat” átültetni a gyakorlatba. Prince, aki egykori cége sok alkalmazottjához hasonlóan maga is a legendás elitosztag, a Navy Seal tagja volt, dél-afrikai zsoldosaival 2011-ben részt vett a szomáliai katonaság kiképzésében és az Afrika szarva körül portyázó kalózok elleni küzdelemben.

A vállalkozás végül csődbe jutott, miután számos bírálta érte a szervezet által elkövetett jogsértések miatt és emiatt visszaléptek a program támogatói. A The New York Times című amerikai napilap úgy írta le a helyzetet, hogy “félig kiképzett, de jól felfegyverzett katonák százai maradtak magukra, akik ezután talán csatlakoztak a kalózokhoz, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő harcosokhoz vagy a legtöbbet ígérő szomáliai hadúrhoz”.

Prince ezzel párhuzamosan egy nyolcszáz fős, főleg kolumbiai és dél-afrikai állampolgárokból álló zászlóalj felállításán dolgozott az Egyesült Arab Emírségekben, ahova a férfi a cége ellen az Egyesült Államokban indított perek elől költözött. A fegyvereseket Abu-Dzabi koronahercegének megbízásából az olajvezetékek és felhőkarcolók terroristatámadásokkal szembeni megvédése mellett arra képezték ki, hogy leverjék a belső lázongásokat és elfojtsák a vendégmunkások táboraiban fellépő elégedetlenséget.

A Blackwater alapítójának jó oka volt rá, hogy végül kiszálljon iraki vállalkozásából. A több mint egymilliárd dolláros kormányzati szerződéseket elnyert cég alkalmazottai amerikai diplomaták védelmében 2007-ben tüzet nyitottak egy zsúfolt bagdadi kereszteződésben. A lövöldözésben tizenhét civil meghalt, köztük nők és gyerekek. Az incidens felszította az Amerika-ellenes indulatokat Irakban és felgyorsította az amerikai hadsereg távozását.

Az egykori katona ezek közül azonban semmit sem említett bejegyzésében. Prince arra sem tért ki, hogy a cég nevét még 2007-ben Xe-re változtatta, nyilvánvalóan azért, hogy megszabaduljanak “a felelőtlenül viselkedő cowboy” hírnevétől, amely a bagdadi lövöldözés után a Blackwater névhez tapadt, a következő évben pedig el is adta a vállalatot, amely ma már Academi néven folytatja a működését.

Közel három évvel az amerikai csapatok iraki kivonása után úgy tűnik, hogy Prince nosztalgiával tekint vissza azokra az időre, amikor a zsoldosok még zabolátlanul tevékenykedhettek Irakban. A férfi szeptemberben például azt mondta hallgatóságának Washingtonban: nagy kár, hogy “az Obama-adminisztráció tönkretette a régi üzletemet, mert magáncégként meg tudtuk volna oldani a szárazföldi csapatok kérdését” – írta a Foreign Policy elemzője.

Mindazonáltal nem a cégalapító az egyetlen, aki úgy gondolja, hogy amerikai szerződéses katonákat kellene bevetni az Iszlám Állam semlegesítésére. “Jelenleg ennek a terrorellenes háborúnak a politikai oldala gyötri a Nyugatot (…) semmit nem lehet gyorsan elintézni, nem lehet gyorsan mozgósítani” – mondta szeptemberben Bill O’Reilly, a Fox News amerikai hírtelevízió befolyásos műsorvezetője, egy zsoldoshadsereg felállítását sürgetve.

Prince a blogbejegyzésében azt írta, hogy “egy önkéntesekből álló professzionális erő a lándzsa hegyeként szolgálna és erősítené a baráti, azonban megbízhatatlan hazai erőket”. Drennan erre reagálva cikke végén megjegyzi: az amerikaiak és az irakiak csak abban bízhatnak, hogy Washington nem hagyja, hogy Prince vagy egy hozzá hasonló ember lándzsájának hegye ismét Irak közelébe kerüljön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez