A rossz hírt mindig követi egy jó?

A rossz hír az, hogy tavaly csökkent a nemes célokra 1 millió dollárnál nagyobb összeget adományozó gazdagok száma. A jó hír viszont az, hogy így is többet adtak össze, mint egy évvel korábban. 

A 2008-ban kitört globális pénzügyi válság kezdete óta a tavalyi volt az első év, hogy jelentősen, 3 milliárd dollárral gyarapodott az adományok összege, ami végül elérte a 17 milliárd dollárt. Az adományozók sorában ismert üzletemberek szerepelnek az elsők között, mint Bill Gates, Warren Buffet vagy éppen Mark Zuckerberg.

Tavaly Bill Gates és Melinda Gates alapítványa egymaga 1,8 milliárddal támogatta a WHO-t a Világ Egészségügyi Szervezetet a járványok elleni küzdelemben. Warren Buffet is nagyvonalú volt, hiszen 2006-tett ígéretet arra, hogy összesen 30 milliárd dollárt szán jótékonyságra, ebből tavaly 2 milliárdot át is utalt. Ezt az összeget is a Gates-alapítvány osztja szét. Zuckerbergék a pedig 1 milliárddal szálltak be a Szilikon-völgy közösségi fejlesztésébe.

A nagy összegű, 10 millió dollárt meghaladó adományok részaránya tavaly meghaladta a20%-ot, az USA nyugati partján élők voltak a leginkább bőkezűek. (Igaz, eredményüket alaposan feljavította, hogy Zuckerberg és Gates adományát is ehhez a térséghez számítják.) A jótékonykodás másik központja az angolszász világban London, ahol 1,6 milliárd dollárt ajánlottak fel nemes célokra. Ott csaknem 300-an egymillió font feletti összeggel járultak hozzá alapítványok, ügyek támogatásához.

Mit gondolnak, melyik terület kapta a legtöbb pénzt, vagyis miről gondolják azt a milliárdosok, hogy ez a legfontosabb ügy, amit támogatni érdemes? Az oktatás, amely 9 milliárdot gyűjtött. (Fotó:Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez