Nemcsak a férfiak hazudnak a nőknek

A nők is úgy gondolják, hogy üzleti megbeszéléseken könnyebben megtéveszthetik, becsaphatják női tárgyalópartnereiket, mint a férfiakat. A Vanderbilt Egyetem kutatása szerint ennek számos oka van, például a nemekkel kapcsolatos sztereotípiák.

A számos kísérlet egyikében a kutatók ingatlanvásárlási helyzeteket modelleztek. Azt próbálták kideríteni, hogy a potenciális vásárló mennyire őszinte, amikor valós szándékairól kell nyilatkoznia az eladónak.  Az eredmény meglepő. A vásárlók 22%-a megpróbálta átejteni az eladót, egyszerűbben fogalmazva hazudott, amikor egy nő ült vele szemben. Amikor férfi volt az eladó, a hazugságok aránya 5%-ra csökkent. Függetlenül attól, hogy a vásárló melyik nemhez tartozott, ami azt bizonyítja, hogy üzleti tárgyalásokon, ahol komoly pénzek forognak kockán, nincs helye a női szolidaritásnak.

  A hazugságok aránya, a több mint négyszeres különbség azért is meglepő, mert a felmérések azt igazolják, hogy férfiak is nők egyformán gyengén ismerik föl a csalókat, a hazugságokra épülő átverési kísérleteket. Sőt, a nők még jobbak is a férfiaknál, amikor a testbeszédet kell elemezni.  A különbség oka a rossz beidegződésekben, a sztereotípiákban keresendő. Sokan ma is úgy gondolják, hogy a férfiak alkalmasabbak a kemény üzleti tárgyalások lebonyolítására, mint a nők, és ez a hozzáállás készteti arra mindkét nem képviselőit, hogy gyakrabban hazudjanak a nőknek, mint a férfiaknak.

  Mi a megoldás? Semmiképpen sem az, hogy a nő viselkedjen férfiként. Viszont alakítsa úgy a dolgokat, hogy tárgyalópartnerének meg se forduljon a fejében, hogy megpróbáljon hazudni neki. Legyen pontos, kérjen több forrásból származó igazolást a tárgyaláson elhangzó információk hitelességének ellenőrzéséhez, és ha kell, vágjon vissza. Jelezze egyértelműen, hogy ha hazugságon kapja partnerét, az nem marad büntetlenül. (Fotó:Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez