Nem csak rövidebb, rosszabb is a túlsúlyosak élete

Nem csak rövidebb, de rosszabb minőségű élet is jut annak, aki nem ügyel a súlyára: az utolsó 18-19 éve várhatóan nagyon rossz egészségi állapotban telik majd el.

A túlságosan súlyos emberek nem veszik figyelembe, hogy megvakulhatnak, vagy elveszíthetik az egyik lábukat – figyelmeztet a kutatócsoport vezetője. A kanadai Mc Gill egyetemen 20 és 39 év közötti emberek várható életesélyeit elemezték egy számítógépes modell segítségével. A Lancet című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a túlsúlyos férfiak és nők életesélyei sokkal rosszabbak, mint ahogy azt eddig gondolták.

Mit mutatnak a számok? A középkorú férfiak átlagosan 8,4 évvel rövidebb életre számíthatnak, ha túlsúlyosak. A nők esetében ez a szám 6,1 év. Még riasztóbb az, amit ehhez hozzátettek a kutatók: a férfiak esetében 18,8, a nőknél 19,1 olyan év várható, amikor az egészségi állapot igen rossz. Miért? Az okok közismertek: szív- és vérkeringési betegségeket okozhat a túlsúly, és igen gyakori a kettes típusú cukorbetegség kialakulása is. A stroke esélye is jelentősen megnövekszik. Végeredményben a túlsúlyos középkorúak elveszíthetik a látásukat vagy az egyik lábukat. Esetleg mind a kettőt.

Ébresztő! – fogalmazzák meg a véleményüket a kutatók, hiszen ma már minden ötödik gyerek is túlsúlyos a fejlett országokban. Hasonló a helyzet Kínában és néhány más fejlődő országban is. Mindez nem csak emberi tragédiákhoz vezet, de szinte megoldhatatlan problémák elé állítja az egészségügyi rendszert. Sok stroke beteg vagy súlyos diabéteszes páciens nagyon sok orvost, gyógyszert és pénzt igényel. Márpedig a túlsúlyos középnemzedék utolsó 18-19 éve olyan lesz, hogy rendszeres egészségügyi ellátást feltételez. Melyik ország lesz képes olyan egészségügyi rendszert fenntartani, amely ilyen sok súlyosan beteg túlsúlyos pácienst ellát? A kanadai kutatók modellje arra figyelmeztet, hogy a közeljövőben szinte minden állam szembekerül ezzel a problémával. Feltéve persze, hogy nem változik a trend.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez