A szelfi-őrülettől keresnek jól a szaúdi fodrászok

Szaúd-Arábia a közösségi média egyik legfőbb fogyasztója a világon – állítják a statisztikák. Ezen senki sem csodálkozik igazán. Ahol korlátozottak a valós találkozások lehetőségei, ott megnő az igény a virtuális randitérre.

Sok szaúdinak forradalmasította a társasági életét a Facebook, a Twitter, az Instagram és a Snapchat. Ami azt is jelenti, hogy kicsit mindenki exhibicionista lett. A korábban szégyenlősek is. Ők is posztolnak magukról szelfiket, de nem csak úgy, spontán. A szelfikészítés arrafelé bizony komoly előkészületekkel jár – írja az Arab News.

Mert mindenki a perfekt szelfit akarja persze. Amelyiken tökéletesen néz ki. A borbélyok és a szépségszalonok a legfőbb haszonélvezői ennek. Sokan még manikűröshöz is elmennek, mielőtt megérintenek a kis kamerát a telefonjukon.

De a plasztikai sebészek ügyfélkörét is kibővítette a szelfi-őrület. Botox-injekciókkal, lézeres miniműtétekkel, bőrfehérítéssel készülnek sokan az önfotózáshoz. Alkalmanként 500 és 1500 riált hagynak ott, vagyis 38-115 ezer forintnyi összeget.

Szaúd-Arábia egyébként a zsírleszívások tekintetében is vezet az arab világban, és a szakértők ezt is a közösségi média elterjedésével magyarázzák. Azzal, hogy egyszerűen mindenki jól akar kinézni a fotókon.

De a láb és a kéz plasztikázásának is felszállóban van a csillaga. Oroba al-Nasszer szépségipari tanácsadó azt mondja az Arab News-nak, hogy sok nő tesz ki képet a kezéről vagy a lábáról Szaúd-Arábiában, mert az arcáról nem akar, vagy nem mer a társadalmi normák miatt.

Fouad a-Miskhas, aki a társasági élet szakértője, megerősíti, hogy a fiatal nők valóban jellemzően a kezükről, a lábukról, a kedvenc ruhamárkáikról posztolnak képeket, míg a fiatal férfiak általában a magánéletüket, az izmaikat, és persze – hiszen Szaúd-Arábiában vagyunk – ugyancsak a ruháikat teszik közszemlére.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez