A török Big Brother épülete

A török Ak Saray az amerikai Fehér Ház alapterületénél ötvenszer nagyobb rezidencia, több mint ezer szobával rendelkezik. Ezenfelül komoly high tech védelmi és megfigyelési rendszert építenek ki benne, ami miatt az egész projekt beruházási költsége 615 millió dollárra rúg, vagyis duplájára az eredeti becsléseknek.

A török Taraf napilap szerint 143 tévémonitor lesz Recep Tayypr Erdogan hírhedt Ak Saray (Fehér Kastélyában), amelyekkel nem csak az épületet és annak környékét, hanem a 81 török provinciában zajló eseményeket is képesek lesznek figyelemmel követni. A biztonsági kamerák felvételein kívül az Ak Saray információs központjában pilóta nélküli repülőgépek (UAV) által között képeket is képesek lesznek fogadni és feldolgozni. A török hatóságok szerint már kezdetét vette a rendszer tesztelése, és az eredmények alapján majd még finomítások jönnek.

Ezentúl Erdogan (is) képes lesz a rezidenciából nyomon követni minden katonai és rendőri műveletet az országban, s szükség esetén be is avatkozhat azokba. Így nem csak a miniszterelnök és a hadvezetés követheti figyelemmel az eseményeket, hanem az államfő is tudni fog mindenről.

Az épületben dolgozó biztonságtechnológiai szakemberek a TV és a 3G jeleket ellenőrzik, vagy szükség esetén blokkolni tudják. Az Ak Sarayban lesz egy szobájuk a török mobilhálózatoknak, televíziós hatóságoknak és a titkosszolgálatnak (MTI) egyaránt. A begyűjtött adatokat a MOBESE (Turkey’s Mobile Electronic System Integration) három különböző,egymástól elszeparált szerveren fogja tárolni.

A tavalyi elnökválasztáson aratott győzelem után Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke úgy döntött, hogy az Ak Sarayt miniszterelnökiből gyorsan elnöki palotává minősíti át, s tavaly októberben már be is költözött. A több mint 1000 szobás épület alatt még egy egész bunkerhálózatot építenek, amely védelmet biztosít a vegyi/biológia/nukleáris támadások ellen is. Ezenfelül az új rezidencia a hagyományosabb támadások ellen is védve lesz: kibervédelmi egységek és különleges osztagosok őrzik az itt lakókat, miközben elektronikusan “süket” termeket állítanak fel. Az Ak Saraynak saját helikopter-leszállópályája is lesz, s állítólag a közelben még egy kisebb katonai támaszpontot is létesítenek, ahol gyors reagálású erők fognak állomásozni.

A kép forrása:Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez