A nagy szomszéd nagy veszély

Argentína – és persze Uruguay is – közvetlenül megérzi a szomszéd ország, Brazília gazdasági válságát, a reál dollár ellenében bekövetkező tempós gyöngülését. Az argentin jegybank kormányzója a Fed kamatdöntésében és hazája erőteljes kínai exportjában bízik.

Nincs túl egyszerű helyzetben Argentína, mivel fő piacának az a Brazília számít, ahol 2015 eleje óta a reál a dollár ellenében már 20 százalékkal leértékelődött. Alejandro Vanoli, az argentin központi bank kormányzója egy minapi konferencián hazája valutájának helyzetét elemezte. Jelezte, hogy a reál folyamatos erodálódása ellenére Argentínának még sikerül eredményesen lefékeznie a negatív hatások begyűrűződését. Pedig éppen a múlt héten volt olyan nap, hogy az értékcsökkenés a „szomszédban” meghaladta a három százalékot.

Alejandro Vanoli azért sem nyugodt, mert a nagy szomszédnál egyre komolyabb a politikai bizonytalanság, amit a költségvetési egyensúly felborulása, a folyamatban lévő nyomozás a Petrobras korrupciós botrány miatt még tetéz is, így a brazil valuta helyzetének stabilizálására egyelőre nem szabad számítani. Bizonyos értelemben szerencsés, hogy Argentína számára már jelenleg is egyre fontosabb kereskedelmi partner Kína. Hasonló helyzetben van – érvelt az argentin bankár – Brazília másik szomszédja, Uruguay is, ahol ugyancsak megérzik a reál gyors elértéktelenedését a dollár ellenében. A kormányzó szerint mind a két latin-amerikai ország nagyon várja az amerikai kamatláb-döntések hírét, mert annak hatására valamelyest stabilizálódhat a brazil reál helyzete.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez