Tunézia előbb kapja meg a Black Hawk helikoptereket az USA-tól

Az amerikaiak még az idén leszállítanak 8 darab Sikorsky UH-60AM Black Hawk típusú katonai helikoptert a tunéziai légierőnek, hogy hatékonyabban felvegyék a harcot az ország Líbiával határos hegyvidékes területen megbúvó terroristák ellen.

A tunéziai vezetés még tavaly rendelt 700 millió dollár értékben 12 darab Sikorsky UH-60M Black Hawk típusú katonai helikoptert az amerikaiaktól, amiket eredetileg 2017 és 2018 között szállítottak volna le. A tunéziai védelmi minisztérium szóvivője azonban jelezte, hogy az egyre nagyobb terrorfenyegetettség miatt tárgyalásokat folytattak az amerikaiakkal és sikerült megállapodni abban, hogy a 12 helikopterből 8-at még az idén átadják a tunéziai légierőnek.

A tunéziai vezetés a jelenleg elérhető legmodernebb Black Hawk helikoptereket rendelte meg az amerikaiaktól, amiére elsősorban logisztikai és csapatszállítási kapacitása miatt van szüksége az észak-afrikai ország haderejének. A helikoptereket emellett harci feladatokra ellátására is be szeretnék vetni a tunéziaiak, ezért lézerirányítású Hellfire rakétarendszerrel .50 kaliberes gépágyúval és különböző éjjellátó berendezésekkel is ellátják a „Fekete Sólymokat”.

A tunéziai védelmi miniszter szóvivője elmondta, hogy az új helikopterek „minőségi előrelépést” jelentenek majd a terroristák elleni vívott harcokban. Az észak-afrikai ország hadereje 2012 óta küzd az országban megbújó különböző terrorszervezetek ellen. Komoly problémát jelent viszont, hogy a tunéziai haderőnek nincsen elegendő kapacitása és a katonák sincsenek felkészítve a terrorellenes hadműveletekre.

Az észak-afrikai országban jelenleg az Anszar al-Sharia a legveszélyesebb terrorszervezet, amely korábban al Kaida észak-afrikai szárnyának (AQIM) egyik sejtje volt de, nemrég az Iszlám Állam terrorszervezettel lépett szövetségre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez