Tíz év börtön fenyegeti a volt kormányfőt

A Legfelső Bíróság döntése szerint Yingluck Shinawatra asszony bűnös, mert miniszterelnökként elhanyagolta az ellenőrzést, emiatt korrupció alakulhatott ki a kormányzati intézményekben.

A per tárgya az állami rizsalap működése. Ezt még Yingluck Shinawatra asszony bátyja, Thaksin Shinawatra hozta létre. Ennek a lényege az, hogy az állam felvásárolja a gazdák rizstermését, azután azt értékesíti a hazai, vagy a külföldi piacokon. Az állam általában magasabb áron vásárolta meg a rizst, mint ahogy aztán el tudta adni. Hatalmas veszteségek keletkeztek így az állami rizsalapban. Politikai szempontból viszont igen hasznos volt az egész, mert a rizstermesztő gazdák milliói szavaztak a Shinawatra pártra Thaiföldön. Így a párt, amely vörös inget öltött magára a tüntetések idején, minden választást megnyert 2001 óta.

Nem nézte ezt jó szemmel a sárgainges ellenzék. A hadsereg május 22-én puccsot hajtott végre, azóta a katonák irányítják Thaiföldet. A pert május 19-re tűzte ki a Legfelső Bíróság. A mostani bejelentésre a volt kormányfő el sem ment. Számára nyilvánvaló, hogy a Legfelső Bíróság a hadsereggel együtt meg akarja semmisíteni a Shinawatra gépezet működését. Thaksin Shinawatra már emigrált, őt már elítélték korrupció miatt. Most húga, Yingluck Shinawatra kerülhet sorra Thaiföldön, ahol tíz éves börtönbüntetést is kaphat az ország volt miniszterelnöke.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez