Tilos lett a cici-selfie

Thaiföld Kulturális Minisztériuma címoldalra került a héten, miután egy online trendet céloztak meg: az közösségi oldalak népszerű underboob selfie trendjét. Thaiföldön ugyanis divat a mellek alsó részének fotózása az interneten. Erre csapott le a kormány.

A thai katonai kormány a héten betiltotta a cici-selfieket az országban, ami szinte vírusként tombolt a világhálón. Azt mondják: a képek  publikjálása mostantól bűncselekménynek számítanak.

Thaiföldön 2007 óta törvényben tiltják minden olyan anyag nyilvános megjelentetését, ami kárt okozhat az ország biztonságának, vagy pánikot kelthet, illetve tiltott minden a jóerkölcsbe ütköző obszcén anyag nyilvánosságra hoztatale. Eddig azonban a cicik a határon belül voltak. Most már nem. .

Cómo-tomar-una-selfie-underboob-294x300A Kulturális Minisztérium azt mondta: a törvény megszegése akár 5 év börtönnel, vagy pénzbírsággal is sújtható. Arról nem beszéltek, hogy hogyan fogják azonosítani a tetteseket, ahogy arról sem közöltek részleteket, hogy miért gondolják annyira erkölcstelennek ez ilyen képeket.

„A képeken a lányok arca nem látszik”- mondta Anandha Chouchoti, a Minisztérium szóvivője a Reutersnek. „Nem lehet tudni, hogy a képeken ki szerepel, ami másokat is arra ösztönöz, hogy ilyen képeket csináljanak. Figyelmeztetjük őket, hogy ne töltsenek fel ilyen képeket.”

Sokakat persze felháborít a figyelmeztetés, és nyílt provokációnak tartja a Minisztérium fellépését az ügyben. Sokan úgy gondolják, hogy a kormány ismét álszent módon próbálja megmondani az embereknek, hogy mi az, ami elfogadható, és mi az, ami nem. A Minisztérium azt állítja, hogy a thai kultúra egésze nem fogadja el a hiányos öltözékű nők megjelenését.

Az esemény egyébként felkeltette a nyugati sajtó figyelmét is, hiszen rengeteg internetező fejtette ki nem tetszését a „tilalom” ellenében.

Talán valóban kissé merész lehet a cici-selfie nyilvános elterjedése bizonyos kultúrában, de mint látjuk Thaiföldön egyenesen jogellenes lett. Twitter felhasználók szerint a képek visszaszorítása nem lesz sikeres, sokan pedig pont hogy harcolni akarnak a figyelmeztetéssel szemben.

A legtöbb internetes hírportál és blogger vitatta a thai kormány anti-cici kampányát.

underboobEgy népszerű blogger, Michael Hallett képmutatónak nevezi a thai kormányt, hozzátéve: „Az, hogy Thaiföldet ilyen prűdnek próbálják beállítani, kicsit ellentmond annak a magatartásnak, amit tudni vélünk az ottani szexiparról általában. A statisztikák azt mutatják, hogy Thaiföld a világ egyik vezető ország a szexturizmusban.”

Közben Sheryl Nadler, a Hamilton Spectator rovatvezetője azt írja: „Thaiföld azaz ország, amelyik híres a szexturizmusról és arról, hogy ott mindenhol lehet szexet venni. És akkor a cici-selfie erkölcstelen? Komolyan? Azt hiszem itt az ideje, hogy mindannyian kicsit megpofozzuk az arcunkat.”

Persze, míg a népszerű írók könnyen beszélnek más országokban, ők talán nem veszik figyelembe, hogy a kormány figyelmeztetése nem csupán üres fenyegetés. Erre bizonyíték az a 2011-es eset, amikor három nő ellen emeltek vádat, akik félmeztelenek voltak egy újévi ünnepségen.

Az alsómell fotók készítése egyre divatosabb nyugaton is, hiszen már nem egy híresség töltött fel hasonló képet az internetre.

(Visited 22 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez