Amerika felülvizsgálja az izraeli-palesztin dossziét

Erre figyelmeztette Barack Obama elnök Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, aki a választási harc során közölte: amíg ő Izrael miniszterelnöke, addig palesztin állam nem lesz. Korábban Netanjahu Izrael és egy lehetséges palesztin állam békés egymás mellett éléséről beszélt.

2009-ben a Bar Ilan Egyetemen jelentette ki Netanjahu, hogy elképzelhető Izrael együttélése egy palesztin állammal. Ennek feltételéül azt szabta, hogy a palesztinok ismerjék el Izraelt és az egységes Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és garantálják azt, hogy a palesztin területekről semmilyen fegyveres fenyegetés nem éri Izraelt. Ezeket a feltételeket a palesztinok nem fogadták el. Az USA viszont támogatásáról biztosította az elképzelést, melyet az ENSZ is jelentős részben magáénak vall.

Netanjahu maga is igyekezett árnyalni sommás véleményét, melyet a választási kampány során fogalmazott meg Izraelben, és amely hozzájárult választási győzelméhez. A Fox televíziónak nyilatkozva Izrael miniszterelnöke azt mondta: nem az ő álláspontja változott meg egy palesztin állammal kapcsolatban, hanem a közel-keleti helyzet. Obama kedvenc elképzelését, az arab tavaszt tette felelőssé azért, hogy jelen pillanatban nem tart elképzelhetőnek egy palesztin államot. Netanjahu szerint egy ilyen palesztin állam minden bizonnyal fanatikus terrorista erők bázisa lenne, így nyílt kihívást jelentene Izrael biztonsága szempontjából.

Az Egyesült Államokban az ellenzéki republikánusok feltétel nélkül támogatják Netanjahu elképzeléseit. A kormányon levő demokraták viszont óvatosabb és kiegyensúlyozottabb diplomáciát akarnak a Közel-Keleten. Ezért mondhatta azt John Kerry külügyminiszter, hogy végső soron meg kell állapodni Asszad szíriai elnökkel. Obama elnök pedig Iránt biztatta: fogadja el a nukleáris egyezményt! Netanjahu mindkettőt ellenzi. Izrael érdekének tekinti Asszad elnök bukását és Irán katonai legyőzését. Az USA és Izrael stratégiai szövetsége repedezni látszik, bár Obama elnök megerősítette: az Egyesült Államok rendíthetetlenül elkötelezett Izrael biztonsága mellett.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez