Az előző kormány több mint 10 milliárd dollár fekete pénzt vitt külföldre

Ezt állította a jelenlegi kormány szóvivője Srí Lanka fővárosában. Szerinte ebből a pénzből több mint kétmilliárd dollár Dubaiban volt, vagy van még mindig. Az előző elnök emberei szerint ez üres vádaskodás és kitaláció.

Sirisena elnök januárban, rögtön választási győzelme után jelezte: kivizsgáltatja az elődje, Rajapaksa kétes pénzügyeit. Sirisena korábban maga is közel állt elődjéhez, most viszont kíméletlen vizsgálatot hirdetett meg, és ennek az első eredményeit ismertette a szóvivő. Eszerint a korábbi államfőhöz közel álló nagycsalád számláján 1,064 milliárd dollár volt egy időben Dubaiban. Egy olyan parlamenti képviselő számláján, aki közel állt a korábbi elnökhöz 500 millió dollár van Dubaiban. Végül másik 500 millió dollár egy híresen korrupt üzletember titkárának a számláján van, ugyancsak Dubaiban. Az üzletember -tán mondani sem kell- az előző elnök fő támogatói közé tartozott. Ezekről a számlákról időközben mintegy 600 millió dollár eltűnt.

A nyomozók szerint ez még csak a jéghegy csúcsa: több mint 10 milliárd dolláros fekete pénzt keresnek Rajapaksa elnök és hívei külföldi számláin. Ez több mint Srí Lanka devizatartaléka. A szóvivő szerint a vizsgálatot gőzerővel folytatják tovább, a nemzeti bank volt elnökét és egy befolyásos képviselőt arra köteleztek, hogy ne hagyják el Srí Lankát. Semmisnek tekintenek egy olyan szerződést, melyet a korábbi kormány írt alá a colomboi repülőtér új kifutópályája építéséről. A 85 millió dolláros üzlet kútba esett, mert a szerződés kétes körülmények között született. A szóvivő elmondta azt is, hogy megkérték az USA és India pénzügyekben jártas nyomozóit is, hogy segítsék Srí Lanka új kormányzatát a régi kormányzat fekete pénzeinek a visszaszerzésében.

Az egykori elnök hívei tagadják, hogy hatalmas összegeket vittek volna Dubaiba. Kitalációnak minősítették azt, hogy több mint 10 milliárd dollár vándorolt volna így külföldre Srí Lankáról. Az USA és India viszont közölte: készségesen támogatják az új államfőt abban, hogy leleplezze elődje korrupciós ügyeit, és hogy visszaszerezze a külföldre vitt fekete pénzeket.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez