Újabb háborús bűnök Szírában: klórgáz támadás végzett egy teljes családdal

Az Amnesty International szemtanúk közléséből értesült egy állítólagos klórgáz támadásról, amely hétfőn éjszaka történt Idlib városa környékén, Észak-Szíriában. Az elmondottakból kiderült, hogy egy teljes család esett áldozatul a támadásnak, köztük három 3 évnél fiatalabb gyermek is. Szemtanúk állítása szerint rengeteg civil kerülhetett érintkezésbe a mérges klórgázzal a kormányerők által Sermine faluban elkövetett két gáztámadás során.

“Az újabb borzalmas támadások, amelyek polgári személyek, köztük kisgyermekek halálát okozták, további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a szír kormányerők büntetlenül követhetik el háborús bűncselekmények sorozatát. A szíriai helyzet vizsgálatát sürgősen a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kell vinni” – jelentette ki Philip Luther, az Amnesty International közelkeleti- és észak-afrikai igazgatója.
Március 16-án, hétfőn este 21.15 és 23 óra között mintegy 100 embert tettek ki a klórgáz-mérgezés veszélyének, miután szír fegyveres helikopterek négy klórgázzal teli hordót vetettek be a Sermine és Qmainass falvak ellen irányuló támadásaik során, állították a szemtanúk. A sebesültek közt volt a Szabad Szír Hadsereg néhány harcosa, az érintettek túlnyomó többsége azonban civil.
A szíriai kormányerők szóvivője cáfolta, hogy a kormányerők lennének a felelősek a támadásért. A polgári védelem egyik orvos tagja elmondta az Amnesty Internationalnek, hogy a merénylet érintettjeinek nem voltak robbanószereknek tulajdonítható sérüléseik, viszont gáztámadások tipikus tünetei voltak rajtuk észlelhetőek, többek között kivörösödött szem, légszomj, folyamatos köhögés, légúti problémák, hányás és nyáladzás. A polgári védelem egyik tagja, aki a a sermine-i helyszínre sietett, így nyilatkozott az Amnesty International-nak: “Iszonyatos szag volt. Kimenekítettük a lakosokat. Mondták, hogy egy család a pincében él. Hárman lesiettünk oda. Csak egy lélegzetet vettem, a másodiknál már égett a torkom és a szemem. Nem volt nálunk gázálarc, sem speciális védőfelszerelés. Nem tudtam továbbmenni. Visszafolytottam a lélegzetem, de nem bírtam tartani. Egy asszonyt láttam a lépcsőn. Teljesen kék volt az arca, nem lélegzett. Elvittük onnan, s egy perccel később már ment is le a következő csapat a pincébe, hogy kihozzák a többieket. Gázálarcot viseltek, ezért tudtak eljutni a pincéig. Kihozták az apát, az anyát, és a három kisgyermeket. Mindannyian halottak voltak.”
A család tagjainak neve Warf Mohammed Taleb, édesanyja Ayoush Hassan Qaq, felesége Ala al-Jati, és három gyermekük: Sara Taleb, A’isha Taleb, és Mohamad Taleb.
Egy helyi aktivista feltöltött az internetre egy kórházban készített videófelvételt a támadás következményeiről. A felvételen (mely egyes nézők érzékenységét sértheti) egy haldokló, meztelen, asztalon fekvő csecsemő látható, valamint a Taleb gyerekek teste, amint a kórházi ágyban fekvő anyjuk holttestére fektetik őket.
2013 szeptemberében, miután emberek százai váltak egy állítólagos szaringáz-támadás áldozatává Ghouta városában, a szír elnök, Bashir al-Assad csatlakozott a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez, s kötelezettséget vállalt arra is, hogy Szíria teljes tiltott vegyifegyver-készletét átadja megsemmisítésre. Egy évvel később, 2014 szeptemberében azoban a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tényfeltáró kutatása meggyőző információkat talált arról, hogy 2014 elején többször és módszeresen vetettek be mérgező vegyi anyagokat az észak-szíriai falvakban.
Rónai Judit
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez