Nyolcvan halott Jemenben

Közel nyolcvanra emelkedett a jemeni fővárosban a pénteki imák idején elkövetett merényletek halálos áldozatainak száma, a sebesültek száma száznál is több – számoltak be helyi egészségügyi és biztonsági források.

Az áldozatok számáról különböző információk láttak napvilágot: az AFP francia hírügynökség legkevesebb hetvenhét halottról adott hírt, a Reuters brit hírszolgálat értesülései szerint viszont “mindössze” negyvenhatan haltak meg.

Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, több mint százan, a Reuters szerint legalább kétszázan sebesültek meg a robbantásokban. A támadásokat két szanaai mecsetnél követték el. Mindkét muzulmán imahely a síita húszi felkelők ellenőrzése alatt áll.

A húszik birtokában álló Al-Maszíra televíziós csatorna arról számolt be, hogy a Szanaa déli részén álló Badr mecsetben, valamint a főváros északi részén emelkedő al-Hasahus mecsetben hajtották végre a terrortámadásokat. Szemtanúk elmondása szerint a Badr mecsetnél két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. Egyikük a mecset belsejében hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet, másikuk az épület bejáratánál tette ezt, amikor a pánikba esett hívek menekülni próbáltak a helyszínről. Az al-Hasahus mecsetnél történt merénylet egyik szemtanúja azt mondta, sokakat a mecset ablakaiból kitört és szétszóródott üvegszilánkok sebesítettek meg súlyosan.

A merényleteket egyelőre senki nem vállalta magára. Az Ádeni-öböl menti országban tevékenykedik az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik legerősebb szárnya, és az utóbbi időben az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorcsoport jemeni támogatóinak száma is megsokszorozódott. A közösségi oldalakon az IÁ néhány követője azt állította, a csoport követte el a támadásokat, ezt azonban egyelőre nem erősítették meg független források. Ugyancsak pénteken az észak-jemeni térségben található Szada városában is megtámadtak egy mecsetet és egy kormányzati épületet. A rajtaütésekben legalább harminchárom ember vesztette életét.

Jemenben a húszi felkelők tavaly szeptemberben megszállták a fővárost, és a múlt hónapban lemondásra kényszerítették Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt, majd feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Azóta az országban politikai káosz uralkodik. Hádi február 21-én Ádenbe menekült, ahol visszavonta korábbi lemondását, és a Perzsa-öböl menti országok támogatásával új hatalmi bázist alakított ki. Az ENSZ égisze alatt folytatott tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést a jemeni belpolitikai válság megoldásában.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez