Civilben idegenvezető volt a turistákra lövöldöző tuniszi tömeggyilkos

A világ újra döbbenettel kérdezi: hogyan lesz egy átlagos, normális életet élő fiatalemberből hidegvérű tömeggyilkos…

Yassine al-Abidi  két hónappal ezelőtt megreggelizett, felállt az asztaltól, és elment otthonról. Felmondta állását a tuniszi utazási irodában, ahol dolgozott, és azt mondta mindenkinek, hogy délre megy, Sfaxba, ott talált új munkát. De nem oda ment. Líbiában kapott terroristakiképzést, aztán hazatért, hogy megöljön húsz turistát a Bardo Múzeumnál. Olyanokat, mint akikkel korábban éveken át maga is dolgozott.

Családja nem érti, mi történt. Yassine-nak volt állása, normális életet élt. Francia iskolába járt, főiskolát végzett, szerette a jó életet. Sosem voltak a szélsőségesekre jellemző allűrjei – nem átkozta a nyugati civilizációt, nem panaszkodott arra, hogy lehet Tunéziában alkoholt kapni, bulizott a családi rendezvényeken. Olyan volt, mint bármelyik más fiatal a környékről.

Egy éve kezdett el olyan mecsetbe járni, ahol egy szélsőséges imám rendszeresen a szent háborúról prédikált. De otthon nem mutatta, hogy megváltozott volna. Nem növesztett szakállat, nem kezdett el hagyományos ruhákban járni – de valami, úgy tűnik, mégis nagyon megváltozott.

Nagybátyja, Mohamed Abidi most azt mondta az al-Jazeerának, hogy nagyon sajnálja az unoköccsét, de még jobban azokat, akiket ő megölt, mert ők a terrorizmus áldozatai, Yassine pedig az országot behálózó demagógiáé.

 

(Visited 13 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez