Arcátlanul kimaxolták a puskázást Biharban

Indiában, a vidéki iskolákban van egyfajta közmegegyezés: a tanárok nem nagyon járnak tanítani, cserében a diákok úgy csalnak a vizsgákon, ahogy nem szégyellik. Ez mindenkinek igen kényelmes, csak éppen színvonalas oktatás nem lesz belőle soha. Na, ebből van nagyon elege a kormánynak.

Narandra Modi kormányfő nem különösebben tanult ember – egyszerű teaárusként kezdte pályafutását. Ennek ellenére (vagy tán éppen ezért) az első indiai kormányfő, aki mérhetetlenül komolyan veszi azt, hogy Indiának a mainál sokkal jobb oktatási rendszerre lenne szüksége ahhoz, hogy felzárkózhasson az ázsiai versenytársak mellé.

Mert jelenleg Indiában óriási baj van a közoktatással. Az alulfizetett tanárok gyakorlatilag elszabotálják az órák nagy részét az állami iskolákban, a diákok pedig tanulás helyett a csalási technikák csiszolásával törődnek. Vannak persze nagyon jó iskolák is az országban – hiszen valahol az indiai elit is taníttatja a gyermekeit – csak azok éppen a köznép számára megfizethetetlenek. Az első botrány akkor tört ki, amikor Modi miniszterelnök ellátogatott egy állami iskolába. És a tanárok egy része még ezen a szent napon sem volt képes befáradni a munkahelyére. Lett is belőle kirúgási hullám.

A második most. Mintegy hatszáz gimnazistát csaptak ki az India keleti részén fekvő Bihar állam középiskoláiból, miután csaláson kapták őket a kedden kezdődött több napos tizedik évfolyamos vizsgákon. Az incidens komoly figyelmet keltett Indiában, miután a televízióban olyan felvételek láttak napvilágot, amelyeken szülők és barátok az iskolaépületek falain felmászva, az ablakokon keresztül próbáltak bejuttatni tiltott segédeszközöket a vizsgázó diákoknak. Bihar állam területén több mint 1200 középiskolában mintegy 1,4 millió tizedik évfolyamos diák vett részt a vizsgákon, amelyek letétele nélkül nem folytathatják tanulmányaikat. A tesztírást felügyelő tanárok és más állami alkalmazottak több száz olyan diákot kaptak csaláson, akik becsempészett tankönyvek vagy más puskák segítségével akarták megkönnyíteni a dolgukat. „Gyakorlatilag lehetetlen tisztességes vizsgázást lebonyolítani a szülők együttműködése nélkül” – nyilatkozta P. K. Sahi, Bihar állam oktatási minisztere. Hozzátette, hogy szintén lehetetlen azt a 6 millió embert, köztük szülőket és más kísérőket nyomon követni, akik a vizsgázókkal együtt érkeztek az iskolákhoz. A hatóságok tájékoztatása szerint minden vizsgáztató iskolánál posztolnak rendőrök, azonban ők erővel nem távolíthatják el a szülőket.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez