Húsz évet kapott a titokzatos etióp gépeltérítő pilóta

A 32 éves pilóta 2014. február 17-én térítette el az etióp nemzeti légitársaság Boeing 767-es utasszállító repülőgépet, amelynek eredetileg Milánóban kellett volna leszállnia, Róma érintésével. A pilóta azonban szándékosan eltért a menetiránytól, és Genfben tette le a gépet, majd azonnal feladta magát a svájci hatóságoknak.

Hailemedhin Abera Tegegn-t a távollétében ítélték el hazájában. A bíróság egészen pontosan 19 év és 6 hónap börtönbüntetést szabott ki rá, amiért tavaly eltérítette az utasokkal teli repülőgépet. Az etióp hatóságok egy éve próbálják elérni a svájciaktól a férfi kiadatását, de nem jártak sikerrel. A 32 éves pilótáról azóta semmi hír, még azt sem tudni, hogy hol tartózkodik jelenleg. Az etiópok azonban jelezték, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megtalálják és börtönbe csukják.   

Azt még mind a mai napig nem tudni pontosan, hogy miért térítette el a repülőgépet. Az incidens után az etióp kormány is értetlenül ált a történtek előtt, és jelezte, hogy az ország alkotmányának 32. cikkelye minden állampolgár számára lehetővé teszi, hogy bármikor elhagyhassa az országot. A gépen utazó 193 utas is csak akkor értesült arról, hogy eltérítették őket, miután biztonságban leszálltak Genfben. Később azonban kiderült, hogy a repülőgépnek már csak 10 percre elegendő üzemanyaga volt, amikor földet ért.

Az etióp hatóságok szerint kizárt, hogy a férfi rossz anyagi vagy életkörülményei miatt térítette el a gépet, és kért menedéket Svájctól. A 32 éves pilóta ugyanis jól keresett az etióp légitársaságnál, ráadásul minden lehetősége is megvolt arra, hogy fényes karriert fusson be a cégnél, vagy átigazoljon egy másik légitársasághoz. A pilóta családja sem tudott kézen fokható magyarázatott adni Tegegen tettére. Testvére azt mondja, hogy öccse mindig is szerette Etiópiát, és korábban sosem beszélt arról, hogy elhagyná az országot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez