Éghajlatváltozás: hivatalos figyelmeztetés Kínában

Az éghajlatváltozás óriási hatással lesz Kínára, csökkenti a terméshozamot és súlyosan károsítja a környezetet – erre figyelmeztet az ország első számú időjáráskutatója egy ritka hivatalos közleményben.

Zheng Guogang, Kína egyik legnagyobb tekintélyű időjárás-kutatója a Hszinhua hivatalos hírügynökségnek számolt be arról, hogy az éghajlatváltozás komoly veszélyt jelent a nagy infrastrukturális projektek számára is. Kínában ugyanis a hőmérséklet a globális átlagnál is gyorsabban növekszik.

A kutató szerint Kína a legnagyobb környezetszennyező ország, ahol a gázkibocsájtás következtében az éghajlatváltozás 2030-ben éri el a csúcsát. Ugyanakkor még nem tettek konkrét lépéseket a gázkibocsátás csökkentésére.

Zheng, aki a Kínai Meteorológiai Intézet vezetője, azt is elmondta, hogy a felmelegedés komoly időjárási katasztrófákhoz is vezethet. Elmondása szerint a hőmérséklet Kínában már magasabb, mint a globális átlag volt az elmúlt száz évben. Ezzel nyugati elemzők is egyet értenek. Kína vezetői korábban elismerték, hogy a globális felmelegedés komoly kárt okoz, de nem részletezték a problémák okait.

Zheng arra figyelmeztet, hogy a jövőben gyakoribb lesz a szárazság, az aszály, növekszik az erős viharok száma, veszélybe kerül a folyók vízhozama, ami komoly károkat okoz a termésben.

Ahhoz, hogy szembenézzünk a kihívásokkal, melyeket az éghajlatváltozás okoz, tisztelnünk kell a természetet, és harmóniában kell élnünk vele” – idézi a Hszinhua hírügynökség.

Bár Kína és az Egyesült Államok ígéretet tettek arra, hogy 2020-ig csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, a tudósok attól tartanak, hogy a puszta ígéretek nem lesznek elegek ahhoz, hogy elkerüljék az éghajlatváltozás káros hatásait.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez