Brit orvosok szegődtek az Iszlám Államhoz

Kilenc brit medikus és néhány szudáni orvos utazott állítólag Szíriába, hogy az Iszlám Állam (IS) által ellenőrzött területeken dolgozzanak.

A kiszökött csoport tagjai mind húszas éveikben járó fiatalok, akik Szudánban tanultak. A brit orvostanhallgatókat azért küldték az afrikai országba, hogy jobban megismerjék az iszlám kultúrát. Ott vélhetően azonban radikalizálódtak, és az Iszlám Állam toborozta őket Szíriába. A hatóságok szerint a fiatalok több mint egy héttel ezelőtt léphették át a szíriai határt.

A brit medikusok néhány hozzátartozója a török-szíriai határhoz utazott, hogy valamilyen módon kapcsolatba lépjenek gyerekeikkel, és hazavigyék őket. A BBC-nek elmondták, aggodalommal tölti el őket, hogy gyerekeik Szíriába mentek. A kiszökött medikusok és orvosok üzenetet küldtek szüleiknek, melyben azt írják, önkéntes munkát végeznek, hogy így segítsenek a szíriai lakosokon.

Az egyik szülő nem érti, Törökország hogy engedhette át a határon a fiatalokat. A nő szerint nem kapnak elég támogatást a brit és török hatóságoktól, hogy gyerekeiket visszahozzák. A brit külügyi iroda szóvivője elmondta, minden támogatást megadnak a családoknak, és már felvették a kapcsolatot a török hatóságokkal, hogy megtudják a fiatalok pontos tartózkodási helyét.

Jelentések szerint a kilenc brit orvostanhallgató egy amerikai-szudáni, és egy kanadai-szudáni orvossal utazott Szíriába. A szülők úgy tudják, gyerekeik az Iszlám Állam által ellenőrzött Tel Abyad városába mentek, de szinte biztos, hogy nem tervezik, hogy fegyvert ragadjanak.

A brit belügyi tárca egyik forrása elmondta, hogy a fiatal medikusoknak a terrorizmus ellenes törvények alapján nem feltétlenül kell az igazságszolgáltatás elé állniuk, ha tudják bizonyítani, hogy nem vettek részt a harcokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez