Béketárgyalások és harcok Líbiában

A légitámadást a nemzetközileg elismert líbiai kormány vadászgépei hajtották végre Tripoli ellen, amely jelenleg a Líbia Hajnala (Fadzsr Líbia) nevezetű iszlamista koalíció ellenőrzése alatt áll. A főváros környékén pedig heves harcok robbantak ki. Az összecsapásokk ellenére azonban újraindultak a tárgyalások a felek között Marokkóban.

A nemzetközileg elismert líbiai kormány még pénteken jelentette be, hogy offenzívát indít Tripoli felszabadításáért, ahonnan a Fadzsr Líbia még tavaly augusztusban söpörte ki őket. Az offenzíva során a kormányerők vadászgépei Tripoli még egyetlen működőképes repülőterét bombázták. A támadásban állítólag életét veszítette az iszlamista koalíció egyik magas rangú parancsnoka is. Közben a fővárostól nyugatra, a tunéziai határ közelében fekvő Zuára repterét is megtámadták a vadászgépek. A szárazföldön is folynak a harcok. A legutóbbi információk szerint Tripolitól délre és nyugatra voltak a leghevesebb összecsapások a Fadzsr Liba és a kormányerők között. Halálos áldozatokról és sérültekről nincsenek információk. A harcok eredményeiről sem érkeztek hírek.

A fegyveres összecsapások ellenére ismét megkezdődtek a tárgyalások az érintett felek között Marokkóban. Az Amerikai Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és Spanyolország üdvözölték a párbeszéd újraindítását. Egy közös közleményben arra szólították fel a feleket, hogy „építő szelemben és jóakarattal” álljanak az egyeztetésekhez annak érdekében, hogy sikerüljön megállapodni a tűzszünetről és a nemzeti egységkormány felállításáról, amely kivezetheti az országot a káoszból. A nyugati hatalmak közben külön felszólították a nemzetközileg elismert líbiai vezetést, hogy a harcok helyett inkább a politikai párbeszédre koncentráljon.

Líbiában Moammer Kadhafi 2011. októberi halála óta belpolitikai válság uralkodik. Az észak-afrikai országnak jelenleg két kormánya és két parlamentje is van, de a nemzetközi közösség és a nyugati hatalmak Abdalláh asz-Száni miniszterelnököt tekintik az ország törvényes vezetőjének, aki jelenleg a kettészakadt ország keleti részét uralja a kormányával. A Fadzsr Líbia által ellenőrzött nyugati országrészben a legsúlyosabb a helyzet. A totális káoszt kihasználva ugyanis egyre nagyobb befolyásra tudnak szert tenni az Iszlám Állam terrorszervezettel szövetkező helyi radikális iszlamista csoportok, amelyek az utóbbi hetekben több olajipari létesítmény ellen hajtottak végre támadásokat. A radikális iszlamisták egyre nagyobb térnyerését a nyugati hatalmak is aggódva követik. Szerintük csak is akkor lehet felszámolni az Iszlám Állam jelenlétét és véget vetni a kaotikus állapotoknak, hogyha a Fadzsr Líbia és az Abdalláj asz-Száni vezette kabinet végre egyezségre jut.. Ezt követően pedig közös erővel léphetnek fel a terroristák ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez